Vlinder is rechts man, links vrouw
In de tropische vlindertuin van Dierenpark Emmen heeft zich een pagevlinder ontpopt die aan de linkerkant man en aan de rechterkant vrouw is.
Volgens bioloog W. Landman van de dierentuin gaat het om een zeldzame verschijning. Een zogeheten gynandromorf komt bij ongeveer 1 op de 100.000 vlinders voor. Het verschil is duidelijk te zien: de mannelijke linkerkant is helemaal zwart, de vrouwelijke helft heeft enkele kleurtjes meegekregen.
Landman legt uit hoe deze speling van de natuur mogelijk is: „In tegenstelling tot zoogdieren, die zich later tot een van de twee geslachten ontwikkelen, staat bij insecten van iedere cel het geslacht al vast. In dit geval is er bij de deling van de allereerste cel iets misgegaan. Er is een chromosoom blijven hangen, waardoor de ene kern mannelijk en de andere vrouwelijk werd. Daarna zijn de celdelingen wel weer goed verlopen, waardoor de verhouding man-vrouw fiftyfifty is gebleven. De scheidslijn van de geslachten loopt ook precies in het midden.”
De bijzondere vlinder is nog niet voor het publiek te zien, de medewerkers van de dierentuin willen zijn/haar gedrag eerst bestuderen. „We zijn vooral benieuwd hoe het paringsgedrag zal verlopen. We denken niet dat deze vlinder zich zal kunnen voortplanten, want ook van de daartoe benodigde organen heeft dit exemplaar maar de helft meegekregen. Het is bovendien de vraag hoe lang deze vlinder blijft leven. Normaal gesproken worden mannetjes twee en vrouwtjes drie weken oud.”
Het gaat in dit geval om een Aziatische page, een Papilio memnon. Bij deze vlindersoort is er een groot verschil in kleurpatroon tussen mannetjes en vrouwtjes en vallen gynandromorfen sneller op dan bij andere soorten.