Huisartsen voeren in januari actie
De huisartsen houden 20 januari een landelijke protestdag in Utrecht tegen het kabinetsbeleid. Het is de bedoeling dat zij aansluitend per regio patiënten als drukmiddel vaker doorverwijzen naar bijvoorbeeld een ziekenhuis of fysiotherapeut. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft dat woensdag bekendgemaakt.
De LHV sluit niet uit dat regionale afdelingen zelf eerder actie voeren. Huisartsen in Twente verwijzen sinds eind november patiënten al vaker door dan normaal.
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid betreurt de actie. Hij heeft de LHV opnieuw uitgenodigd voor een gesprek. Volgens de minister bestaan er veel „onnodige spookverhalen" over de toekomst van het huisartsenvak. De artsen denken naar zijn mening ten onrechte dat ze er in inkomen op achteruit zullen gaan, of harder moeten werken voor hetzelfde salaris.
Volgens de minister krijgen de huisartsen in de toekomst juist de mogelijkheid een praktijkassistent aan te stellen. Dat is een langgekoesterde wens van veel artsen. De extra kosten kunnen volgens de minister worden betaald uit vergroting van de praktijk. De huisartsen zijn fel tegen voorstellen van Zorgverzekeraars Nederland om de gemiddelde praktijkgrootte uit te breiden van 2350 naar 3000 patiënten. Dat voorstel was eind november reden voor de artsen in Twente om tot actie over te gaan. Volgens Hoogervorst zijn de artsen eenvoudigweg verkeerd geïnformeerd.
Hoogervorst zei woensdag in de Tweede Kamer dat er veel „ruis op de lijn zit" in de communicatie tussen de overheid en de LHV. Hij verweet de leiding van de vereniging indirect te hard van leer te trekken. „Met huisartsen in het algemeen heb ik nooit problemen."
De minister legde uitvoering uit het beste voor te hebben met de artsengroep. Hij zei op vrijwel alle terreinen van de gezondheidszorg fors te hebben bezuinigd, maar niet op de huisartsen. „Juist omdat ze zo belangrijk zijn." De huisartsen verdienen volgens de minister nu al meer dan hun collega’s in de rest van Europa.
Voorzitter Vos van de LHV betwist de uitspraken van Hoogervorst. „Hij heeft een talent om de zaken op een bepaalde manier weer te geven." Vos zegt graag opnieuw bij de minister langs te gaan. „Maar de acties gaan gewoon door. Steeds meer huisartsen zijn bereid mee te doen."
Hoogervorst heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) laten uitzoeken of de acties in Twente door de beugel konden. Volgens de inspectie komt de veiligheid van patiënten er niet door in gevaar. Voorzitter Vos ziet daar een aanmoediging in om door te gaan.
Andere organisaties zijn minder positief over de opstelling van de huisartsen.De Consumentenbond noemt de acties onaanvaardbaar. „Huisartsen mogen geen actie voeren over de rug van de consument", aldus de bond. Als de LHV de acties niet afblaast, zal de consumentenorganisatie zich op nadere stappen beraden.
Zorgverzekeraars Nederland vindt de huisartsen „niet flexibel". Die weigeren volgens een woordvoerder te praten over modernisering van de basisgezondheidszorg. „Ze komen steeds meer alleen te staan. Andere partijen zoals apothekers en consumentenorganisaties praten namelijk wel mee."