Ministerie kijkt naar tegengaan betaalde onderwijsdiensten
Het ministerie van Onderwijs kijkt hoe het betaalde onderwijsdiensten en reclame daarvoor kan tegengaan. Het departement is daarover in gesprek met de VO-raad, de koepelorganisatie voor het voortgezet onderwijs.
Dat laat het ministerie weten, naar aanleiding van een advies van de Onderwijsraad. Die vindt dat scholen geen reclame mogen maken voor commerciële diensten of producten, iets dat nu wel gebeurt. De raad pleit voor een verbod.
Het ministerie zegt de risico’s van commerciële aanbieders te herkennen, en te kijken wat ertegen kan worden gedaan. „Ik was al in gesprek met de VO-raad om daar maatregelen tegen te nemen”, zegt demissionair minister Arie Slob over de reclames op scholen. „Ik zie het advies van de Onderwijsraad als een steun in de rug, en we proberen zo snel mogelijk resultaten te boeken.”
Leerlingen krijgen dan bijvoorbeeld folders mee voor boekenabonnementen, of voor betaalde onlineplatformen. Daardoor kan ten onrechte de indruk ontstaan dat het aanbod „bij de school hoort en noodzakelijk is”, schrijft de raad in het maandag uitgebrachte advies.
Door de steeds bredere aanwezigheid van betaalde diensten, zoals private bijlessen, „dreigt het publieke karakter van het onderwijs te verwateren”, aldus de raad. Extra ondersteuning die geld kost „is alleen weggelegd voor kinderen met financieel draagkrachtige ouders”, stelt de raad vast. „Een schooldiploma wordt zo voor de ene leerling gemakkelijker te behalen dan voor de andere.”