65 sterfgevallen door corona, zorg verder afgeschaald
Het aantal sterfgevallen door het coronavirus blijft oplopen. Ook de druk op de zorg neemt verder toe. Tussen maandagochtend en dinsdagochtend kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 65 meldingen van sterfgevallen door corona, het hoogste aantal sinds 2 maart.
Dat hun overlijden nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze in de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt in het weekeinde overlijdt, wordt dit vaak in de loop van maandag geregistreerd. Het RIVM meldt dit dan in de cijfers van dinsdag.
In de afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM het overlijden van 367 coronapatiënten. Dat komt neer op gemiddeld 52 meldingen per dag, het hoogste niveau sinds 24 februari. In de afgelopen twee weken is het sterftecijfer ongeveer verdubbeld.
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen winter. Die piek was op 5 januari, toen er 2890 coronapatiënten in de ziekenhuizen lagen.
Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), voorspelde maandag dat het aantal opgenomen patiënten deze week richting de 3000 gaat. Hij houdt er rekening mee dat het aantal opgenomen patiënten nog zeker een week blijft stijgen.
Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 2250 coronapatiënten, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dat zijn er 41 meer dan maandag.
Op de ic’s nam het aantal mensen met Covid-19 afgelopen etmaal toe met 32 tot 595.
De grote toestroom van coronapatiënten veroorzaakt steeds meer druk op de ziekenhuiszorg.
Planbare zorg
In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt helemaal geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Negentien ziekenhuizen zijn niet altijd meer in staat om zogeheten kritieke planbare zorg op tijd te verlenen. Dat is zorg die binnen zes weken zou moeten plaatsvinden om gezondheidsschade te voorkomen.
Bijna een op de drie ziekenhuizen (24) kan de kritieke planbare zorg bovendien niet altijd volgens planning leveren. „Dit betekent dat hartoperaties of kankerbehandelingen een of soms meerdere keren worden uitgesteld”, aldus de NZa.
In bijna alle ziekenhuizen is een gedeelte van de planbare zorg geannuleerd om de acute zorg, die binnen 24 uur moet worden verleend, in elk geval wel beschikbaar houden. Dat lukt tot nu toe.
In de ziekenhuizen geldt sinds vorige week de zogenoemde fase 2d. Dat wil zeggen dat in het hele land de zorgcontinuïteit in gevaar is.
Het aantal positieve tests blijft intussen vrijwel gelijk. In de afgelopen dag zijn 22.199 besmettingen bevestigd. Het RIVM zei dinsdag „sterk het vermoeden” te hebben dat dit aantal echt afvlakt. „Als die lijn doorzet, zitten we nu op de piek”, zegt Aura Timen, hoofd infectieziektebestrijding van het RIVM.