Hoofdverdachten zaak-Hedel blijven vastzitten
Ali G. en zijn halfbroer Yassine A. blijven vastzitten in afwachting van de inhoudelijke behandeling van hun zaak in februari, zo heeft de rechtbank in Arnhem dinsdag besloten. De mannen trekken volgens het Openbaar Ministerie aan de touwtjes bij de aanslagen op medewerkers van fruitbedrijf De Groot in Hedel.
De rechtbank vindt dat schorsing van de hechtenis niet aan de orde is vanwege de enorme impact van de zaak. Nog altijd worden medewerkers van het bedrijf beveiligd, zo haalden de rechters aan.
In de middaguren ontstond gesteggel over een undercoveractie die in deze zaak is uitgevoerd. De advocaten van de hoofdverdachten hekelden het feit dat ze nu „niet meer kunnen controleren wat er is gebeurd” en spraken van „een bizar undercovertraject”.
Bij de undercoveractie is een van de verdachten, die dinsdag niet voor de rechter stond, door undercoveragenten die zich hebben voorgedaan als criminelen in een busje gehaald en ondervraagd. De advocaat van de man betoogde eerder dat zijn cliënt zich zeer bedreigd voelde. De man heeft verklaringen afgelegd over andere verdachten in de zaak en daarmee is de undercoveractie en de manier waarop deze is verlopen van groot belang voor hun verdediging.
Van de undercoveractie zijn volgens de officier van justitie echter geen opnamen gemaakt omdat dit „vanwege de korte voorbereidingstijd” niet mogelijk was. Dinsdag is bevestigd dat er wel een soort veiligheidslijn was ingesteld, bedoeld om te kunnen ingrijpen als het misging, maar deze was volgens de officier van justitie niet geschikt om mee op te nemen. Hij had van tevoren ook geen weet van het bestaan van deze veiligheidslijn, zo besloot de officier van justitie het verhaal.
Advocaat Anis Boumanjal, die A. bijstaat, vindt dat er „prutswerk is geleverd” door het OM. Op een later moment zal de verdediging verder ingaan op de consequenties die de undercoveractie volgens haar zou moeten hebben.
Medewerkers van fruitbedrijf De Groot worden al sinds 2019 bedreigd. Destijds is een lading cocaïne aangetroffen in een van de fruittransporten en heeft het bedrijf de politie ingelicht. Criminelen willen nu dat de medewerkers de ‘schade’ vergoeden en proberen druk op het bedrijf uit te oefenen door aanslagen uit te voeren.
Volgens de verdediging van G. zouden er echter meerdere scenario’s mogelijk kunnen zijn. Zo zei G. eerder dat De Groot betrokken zou zijn bij drugshandel en dus vanuit andere hoeken bedreigd zou kunnen worden. In dat kader wordt een oud-directeur van het bedrijf binnenkort gehoord bij de onderzoeksrechter. Uit politieonderzoek is nooit betrokkenheid van de fruithandel gebleken.
In februari staat de inhoudelijke behandeling in de zaken tegen de hoofdverdachten en een aantal medeverdachten op de agenda.