Kabinet begint met hulp van Defensie een boosteroffensief
Voor het einde van het jaar wil het demissionaire kabinet zoveel mogelijk ouderen een boosterprik hebben gegeven. Voor dit boosteroffensief gaat Defensie helpen met 750 mensen en worden ook studenten ingezet, maakte het kabinet vrijdag bekend.
Verder wordt volgende week al begonnen met het geven van een extra vaccinatie tegen het coronavirus aan niet-mobiele ouderen. Oorspronkelijk was het plan hiermee in januari te beginnen.
„De boostercampagne komt op stoom”, zei demissionair minister Hugo de Jonge vrijdagavond tijdens een persconferentie waar nieuwe maatregelen werden bekendgemaakt om het aantal besmettingen terug te dringen. Hij deed een beroep op iedereen die kan en wil helpen om een bijdrage te leveren om zo het „boosteren” te versnellen.
Het ministerie van Defensie meldt dat „de eerste grote groep militairen” waarschijnlijk volgende week de GGD gaat helpen. „Ze worden zorgvuldig en op de kortst mogelijke termijn klaargestoomd voor verschillende taken”, aldus het ministerie. De militairen gaan zelf ook prikken zetten.
Een deel van de bevolking heeft al een zo’n prik gehad. Het gaat onder anderen om mensen met een ernstige immuunstoornis. Een flink deel van de 80-plussers heeft al een afspraak gemaakt, aldus De Jonge. „En de zorg prikt de zorg”. Voor andere mensen wordt het versneld zoals andere mensen in zorginstellingen. Vanaf volgende week vrijdag kunnen volwassenen met het syndroom van Down die thuis wonen een booster bij de GGD laten zetten.
Zodra alle mensen boven de 60 jaar een boosterprik hebben gehad, mag iedereen een booster halen. Dat gaat van oud naar jong.
De Jonge deed opnieuw een oproep aan mensen om zich te laten vaccineren. Ongeveer 1,2 miljoen mensen zijn nog niet gevaccineerd. Hij verwacht dat aan het einde van de winter iedereen is beschermd tegen het virus. Dat komt omdat ze ingeënt zijn of omdat ze de ziekte hebben gehad.
Naast de 750 militairen die helpen met het prikken, staan 60 militaire zorgverleners het zorgpersoneel in het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) bij.