Binnenland

Viroloog: onderwijs openhouden is denken op de korte termijn

Als de situatie in de ziekenhuizen verder verslechtert, zullen er coronamaatregelen moeten volgen op scholen, stelt viroloog Ab Osterhaus. Hij reageert op het nieuws van ingewijden dat het Outbreak Management Team (OMT) het kabinet adviseert het onderwijs - van basisschool tot en met universiteit - open te houden. Zo’n beslissing zou volgens Osterhaus onderdeel zijn van wat er mis is met het kabinetsbeleid: te veel denken op de korte termijn.

ANP
25 November 2021 13:27

Momenteel lijkt het coronavirus zich met name onder jonge kinderen en hun ouders te verspreiden, zo meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) eerder deze week. „We weten inderdaad dat verspreiding via scholen een belangrijk element in het aantal besmettingen is”, zegt Osterhaus. „Als we de situatie onder controle willen krijgen, zullen we dus iéts moeten doen op scholen.”

Hij vindt het denken op de korte termijn om nu te zeggen: het onderwijs blijft helemaal open. „Het kan zijn dat je dan over een week met dezelfde discussie zit en de boel alsnog moet dichtgooien, maar dan is de situatie in de tussentijd alleen maar erger geworden.” Osterhaus is bovendien een groot voorstander van het grootschaliger inzetten van zelftests in het onderwijs. Zelftests hebben een slecht imago, omdat ze minder betrouwbaar zijn dan PCR-tests, zegt de viroloog. Maar ook als je met bijvoorbeeld dagelijks zelftesten al een deel van de besmettingen kunt ontdekken, is dat winst, zo redeneert hij.

Voor zulke strategieën is echter planning en vooruitdenken nodig, stelt Osterhaus. En dat doet het kabinet veel te weinig. Zo heeft het Europees Geneesmiddelenbureau donderdag positief geoordeeld over de vraag of ook kinderen van 5 tot en met 11 jaar het coronavaccin van Pfizer/BioNTech kunnen krijgen. „Wacht zulke oordelen niet af”, zegt Osterhaus. De discussie over vaccinatie van kinderen had al lang gevoerd moeten worden en er had al een plan voor kunnen worden opgesteld.

De viroloog vindt dat er niet alleen beter vooruit moet worden gedacht als het gaat om het voorkomen van besmettingen onder kinderen, maar bijvoorbeeld ook over medicatie die ziekteverschijnselen na een coronabesmetting kunnen beperken. „Er zijn middelen op de markt, zoals monoklonale antilichamen, of de coronapil. Bedenk vast hoe je die wil gaan inzetten. Wacht niet tot het code zwart is in de ziekenhuizen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer