Onderzoekers zien te hoge winsten bij veel jeugdzorgaanbieders
Ruim de helft van de aanbieders van jeugdzorg maakt meer dan 10 procent winst, terwijl 3 tot 7 procent winst in de zorg de norm is en andere verdiensten eigenlijk aan de zorg moeten worden besteed. Dat meldt Binnenlands Bestuur, dat onderzoek heeft laten doen door onderzoeks- en adviesbureau voor publieke organisaties Kurtosis. Er werden ook veel onrechtmatigheden geconstateerd.
De onderzoekers lieten een analyse los op de jaarrekeningen uit 2019, in totaal van 2107 jeugdzorgaanbieders. Meer dan vier op de tien (41 procent) haalde zelfs meer dan 20 procent winst binnen, zocht Kurtosis uit voor de uitgave voor het magazine voor ambtenaren en bestuurders. Maar er zijn zelfs uitschieters naar 50 procent en nog hoger gezien, bij bedrijven met een omzet vanaf een ton. Dit wordt met name waargenomen bij aanbieders van zorg bij dyslexie en bij zorgboerderijen en gezinshuizen.
Bij 17 procent van de jeugdzorgaanbieders zijn ook signalen van onrechtmatigheid ontdekt, aldus Binnenlands Bestuur. Onder de bv ’s in de sector ligt dat zelfs op 55 procent. Laatstgenoemde onrechtmatigheden komen vooral doordat een raad van toezicht ontbreekt en de persoonlijke aansprakelijkheid gering is, zegt Kurtosis. Bij 13 procent is er door de onrechtmatigheden sprake van financiële risico’s. De onrechtmatigheden variëren over het algemeen echter nogal in aard en ernst. Soms zijn jaarrekeningen gewoon niet goed ingevuld.
Bijna driekwart van alle aanbieders van jeugdzorg spendeert minder dan 70 procent van alle uitgaven aan lonen, terwijl het toch een arbeidsintensieve sector is, schrijft Binnenlands Bestuur verder. Hoge winsten en lage loonkosten kunnen wijzen op onrechtmatigheid, aldus een van de onderzoekers in het blad.