Ad Peene slaat iedere dag piketpaaltjes
Tijd is kostbaar. Waar zijn we druk mee tussen 7.00 en 19.00 uur? Timmerman Ad Peene: „Dit voorjaar was ik met 28 projecten tegelijk bezig. Een beetje te veel.”
„Ik sta vaak als een van de eersten op de bouw. Dan geef ik aan waar er precies gebouwd gaat worden. Daarvoor gebruik ik tekeningen van de architect en heb ik overleg met de gemeente. Het uitzetten van de bouwput gaat met behulp van houten piketpaaltjes. Voor de heipalen de grond ingaan, kom ik terug. Dat is ook het geval bij de fundering, de vloer en de muren en vaak ook bij de eerste verdieping. Op vloeren zet ik lijnen of hoekpunten. Het gebeurt wel dat ik zes- of zevenmaal bij hetzelfde project terugkom.
Ik gebruik voor m’n werk een gps-antenne. Wanneer de coördinaten bekend zijn, is het meten zo gebeurd. Het het is ook mogelijk die coördinaten aan de hand van een kadastrale tekening zelf te bepalen. Met speciale meetapparatuur kan ik vervolgens de maten tot op de millimeter nauwkeurig uitzetten. Dat is heel belangrijk, zeker wanneer er vooraf metalen constructies worden vervaardigd die weer exact moeten passen.
Ik heb 31 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt, waarvan 9 jaar als timmerman en vervolgens als maatvoerder. In 2016 ben ik voor mezelf begonnen. Tijdens de financiële crisis waren er grote ontslagrondes. Dat was iedere keer weer spannend. De doorslag voor het zzp-bestaan gaf voor mij het gebrek aan werk in de regio. Vaak was ik daardoor ver van huis. Ik heb m’n spullen van de ene bus in de andere geladen en kon direct doorgaan. Meestal voor wat kleinere bedrijven in de omgeving. De klantenkring is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. Dit voorjaar was ik met 28 projecten tegelijk bezig. Een beetje te veel.
Vaak ben ik ’s ochtends vroeg op pad en kom dan in het eerste deel van de middag weer thuis. De resterende tijd gebruik ik voor voorbereidingen. Vroeger gebeurde alles met de hand, met behulp van draden en een hoekspiegeltje. Nu zit alles in je pc als je op de bouw komt. Ik heb veel contact met projectleiders en uitvoerders, maar heb velen van hen nooit ontmoet omdat vrijwel alles digitaal gaat. Je bent een klein maar wel belangrijk schakeltje in soms heel grote werken.
Toen ik voor mezelf begon wist ik niet hoe het zou gaan. Ik heb als hobby het prepareren van dieren. Dat is een hobby gebleven. Ik heb het nooit als inkomensbron hoeven te gebruiken.”
Werk of gezin
„Mijn vrouw staat er helemaal achter dat ik voor mezelf ben begonnen. Dat betekent behalve maatvoering en uitzetten ook het voeren van een administratie. Ik geef tegenover opdrachtgevers aan dat ik me flexibel probeer op te stellen. Dat betekent dat je in drukke periodes soms onverwachts met werkzaamheden wordt geconfronteerd. Dan moet er ook
’s avonds wat worden opgepakt. Op zaterdagavond gaat de telefoon uit en pas maandagochtend zet ik die aan. Ik prepareer hobbymatig dieren die ik in de natuur dood aantref. Ik ben een echt natuurmens, trek er ook graag met de hond opuit.
Bij alle kinderen die de afgelopen jaren zijn getrouwd heb ik vaak geklust in hun huis. Als ik de afgelopen jaren overzie, denk ik dat ik in het begin te veel heb willen doen. Nu durf ik beter nee te zeggen. Ik maak geen zestig uur meer per week.”
Regen of zon
„Vanmorgen regende het een beetje. Toen ik in de buurt van Vrouwenpolder kwam, werd het steeds natter. Toen ben ik omgedraaid. Ik kan altijd in m’n werkkamer terecht. Meten in de regen is niet alleen niet leuk, maar ook lastig. Zeker op enige hoogte: apparatuur beslaat en alles is kletsnat. Soms heb je geen keus. Het lijkt wel of de stress in de bouw toeneemt. De planning is strak, zeker bij grotere aannemers. Dan moet je de volgende dag per se alweer terugkomen. Het heeft soms iets van een mallemolen, zeker omdat lang niet iedereen zich aan de afspraken houdt of kan houden. Dat betekent doorgaan, in mist, regen of wind. De verantwoordelijkheid is ook groot. Ik maak het mee dat er mensen in de bouw invallen die de dag ervoor nog aan het tomaten plukken waren. Ook voor hen moet helder zijn waar een muur komt.”
Groot of klein
„Ieder project, groot of klein, is een uitdaging. Ik kom overal. Bij tal van woningbouwprojecten, kantoren, kerken, boerderijen, zwembaden, kelders, daken, tuinen en boomgaarden. Ik probeer er, naast opdrachten van aannemers en particulieren, ook altijd één of twee grote projecten onderhanden te hebben. Zo was ik onlangs betrokken bij een sportcomplex en nu weer bij een zorginstelling. Bij dat sportcomplex moesten circa 400 ankerpunten voor een staalconstructie worden uitgezet. Daar steek ik veel tijd in, zeker als het iets verder van huis is. Grote projecten geven ook veel voldoening, zeker als je erop terugkijkt. Het is wel spannend geworden, zeker nu tal van leveringen vertraging oplopen. Bij kleinere projecten gaat het meestal wat gemoedelijker. Bij ziekte of andere omstandigheden kan ik een beroep doen op collega’s.”
Zelf ook enthousiast over je werk? Meld je dan aan voor deze rubriek via vrijdag@refdag.nl