Binnenland

Dermatologen pleiten voor bredere aanpak om huidkanker te bestrijden

„Weer zonnebanken uit sportscholen.” Die oproep deed de Stuurgroep Huidkankerzorg Nederland woensdag aan ruim 300 sportscholen. Twee dermatologen en KWF Kankerbestrijding reageren.

Hanneke den Hertog
18 November 2021 15:10
Een medewerker maakt een zonnebank schoon. Veel mensen denken dat de zonnebank nodig is om genoeg vitamine D binnen te krijgen.  beeld ANP, Remko de Waal
Een medewerker maakt een zonnebank schoon. Veel mensen denken dat de zonnebank nodig is om genoeg vitamine D binnen te krijgen.  beeld ANP, Remko de Waal

„Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker; een op de vijf mensen in Nederland krijgt het”, aldus Herbert Brinkman, woordvoerder van KWF Kankerbestrijding.

Hij ondersteunt de oproep van de stuurgroep. Want, hoewel er hardnekkige misvattingen bestaan over zonnebankgebruik –het zou nodig zijn om je vitamine D op peil te houden en je beter te beschermen tegen de zon– is het schadelijk, zegt Brinkman.

Ook Vigfus Sigurdsson, dermatoloog bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht, steunt het initiatief. „Het is toch gek dat sportscholen in ‘de gezondheidsbussiness’ zitten, maar wel een zonnebank hebben staan?”

Birgitte Visch, dermatoloog bij ziekenhuis Rijnstaate in Arnhem en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie, ondersteunt de oproep eveneens. „Het gebruik van de zonnebank moet wat mij betreft geminimaliseerd worden. Alleen voor de behandeling van bepaalde huidziektes, zoals eczeem en psoriasis, kan een specifieke lichtbehandeling ingezet worden. De straling is dan veel beperkter, waardoor er veel minder schadelijke effecten zijn”, zegt Visch.

17698793.JPG
Birgitte Visch, dermatoloog bij Rijnstate. beeld Birgitte Visch

Alle drie benadrukken ze dat er meer nodig is dan het vaarwel zeggen van de bruiningsbank om huidkanker te voorkomen. Ook te lang onbeschermd blootstaan aan de natuurlijke zon is schadelijk; mensen zouden dit volgens de dermatologen dan ook moeten beperken. Visch: „Met een halfuurtje of een uurtje per dag buiten zijn krijg je al genoeg vitamine D binnen.”

Petjes

Volgens Sigurdsson moet de hele maatschappij, van overheid tot individu, worden betrokken bij de strijd tegen huidkanker. Architecten kunnen meer schaduwplekken rond scholen maken, campagnes kunnen het belang van bedekkende kleding en petjes onder de aandacht brengen, en er kan gratis zonnebrand beschikbaar zijn op stranden.

Een totaalverbod op zonnebanken, zoals in Brazilië en Australië, ziet Visch er niet komen in Nederland. „Huidkanker komt in die landen nog veel vaker voor dan hier.” Toch is ze, net als Brinkman, in principe wel voor zo’n verbod. „Theoretisch, vanuit mijn vakgebied, zou ik het een goede zaak vinden,”

Nu is het vooral de verantwoordelijkheid van mensen zelf. Brinkman: „Je hoopt dat mensen zich gaan afvragen of het eigenlijk wel zo slim is om voor een bruiner kleurtje meer risico op huidkanker te lopen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer