Binnenland

Activiteit in de app Ommetje afgenomen ten opzichte van januari

De populariteit van de app Ommetje, die mensen moet stimuleren om elke dag een eindje te lopen, is afgenomen ten opzichte van begin dit jaar. Gebruikers van de app lopen momenteel in totaal nog 130.000 ommetjes per dag, meldt Andreas Tober, woordvoerder van de Hersenstichting. Dat zijn er meer dan in januari, maar toen hadden veel minder mensen de app gedownload.

17 November 2021 17:08
Scherder. beeld ANP, Jeroen Jumelet
Scherder. beeld ANP, Jeroen Jumelet

De ongeveer 500.000 gebruikers van de app liepen in januari bij elkaar 100.000 ommetjes per dag. Nu zijn dat met 1,5 miljoen downloads 130.000 wandelingen. Hoe komt het dat mensen nu minder actief zijn? Gedijde de app in januari bij de gratie van een lockdown? Tober, van de Hersenstichting, sluit het niet uit. „Nu er strengere maatregelen zijn ingevoerd, zien we weer een kleine stijging van het aantal mensen dat de app downloadt. Maar dat getal verschilt van tijd tot tijd. De populariteit in de tweede lockdown valt te verklaren door de strenge regels van toen. Een eindje lopen was het enige dat mocht. Nu kunnen mensen nog naar de sportschool. Dat is een heel verschil.”

Overigens zeggen cijfers over het aantal ommetjes per dag niet alles, benadrukt Tober. „Er zijn fanatiekelingen die elke dag lopen, maar er zijn er ook die een paar ommetjes in de week maken.”

Binnenstromen

Mariska Dijkstra schreef in januari een column in RDMagazine, waarin ze een wandelgroep in de app aanmaakte voor abonnees. „Op de zaterdag dat het nummer op de mat viel, verbaasde ik me over wat er gebeurde: de aanmeldingen bleven maar binnenstromen.” Vanwege het succes was een tweede groep nodig, zodat iedereen die wilde, kon deelnemen.

De twee RDMagazine-groepen laten hetzelfde beeld zien als de landelijke app: een groep mensen haakt af. „Aan het puntenaantal is te zien dat 500 van de 1400 lopers zijn gestopt. Zij doen al lange tijd niks meer. Zo’n 300 mensen lopen bijna dagelijks. De rest wandelt nog af en toe”, zegt Dijkstra.

Fanatiek

Dijkstra denkt dat niet iedereen blij werd van het competitie-element. „In het begin waren mensen heel fanatiek. Ze haalden allerlei toeren uit om bovenaan te staan. Zo gingen ze bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg lopen, want dat levert extra punten op. Dat fanatieke schrok andere mensen af. Sommigen zijn blijven lopen, maar zonder app.”

Het competitie-element kan inderdaad mensen wegjagen, erkent Erik Scherder, het gezicht van de app. „Sommige mensen raken er gestrest van, omdat ze vinden dat ze te weinig punten hebben”, verklaart de hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. „Maar een grote groep vindt het leuk. Juist het competitieve waarderen veel gebruikers aan Ommetje. Ze willen graag bovenaan staan.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer