Timmermans roept landen op conclusies klimaattop te accepteren
Eurocommissaris Frans Timmermans heeft alle landen op de klimaattop opgeroepen akkoord te gaan met de conclusies zoals die nu op papier staan. „In hemelsnaam, draai dit moment de nek niet om”, riep hij tijdens een sessie die werd vertraagd doordat delegaties maar bleven praten met elkaar. Zijn boodschap was vooral gericht aan landen die willen blijven sleutelen aan de eindverklaring, waarvan voorzitter Verenigd Koninkrijk zaterdagochtend een nieuwe conceptversie uitbracht.
„Ik vraag me af of we niet het risico lopen om net voor de finish van deze marathon te struikelen”, zei Timmermans. „Omarm alstublieft deze tekst, zodat we hoop kunnen geven aan onze kinderen en kleinkinderen”, zei hij tegen alle aanwezigen. „Ze zullen ons niet vergeven als we vandaag falen.” Zijn oproep kreeg een luid applaus.
Voordat Timmermans aan het woord kwam, zei China dat het nog „kleine wijzigingen” zou willen zien. „We merken op dat er op sommige punten nog steeds meningsverschillen zijn en dat deze tekst op dit moment zeker niet perfect is”, zei China’s onderhandelaar Zhao Yingmin. Hij maakte echter ook duidelijk dat China niet van plan is de hele tekst opnieuw tegen het licht te houden. Australië, net als China een grootverbruiker van steenkool en een grote exporteur ervan, liet zich in vergelijkbare bewoordingen uit.
De meeste landen, waaronder bijvoorbeeld de VS, maakten duidelijk dat zij zich kunnen vinden in de teksten, al vindt niemand die perfect.
India uitte wel felle kritiek. De minister van milieu van dat land noemde de tekst uit balans en suggereerde dat het moeilijk zal worden om hierover consensus te bereiken. Hij voegde eraan toe dat ontwikkelingslanden „recht hebben op verantwoord gebruik van fossiele brandstoffen”. Dat hebben rijke landen immers ook lange tijd gedaan en is een van de voornaamste redenen voor hun hoge levensstandaard, benadrukte hij. Nu is het volgens hem de beurt aan armere landen: „Elk land heeft recht op zijn aandeel in het CO2-budget.”
Tevens stelde India dat in ontwikkelingslanden subsidies voor fossiele brandstoffen nuttig kunnen zijn, zoals subsidies op gas ter vervanging van hout of kolen om op te koken. In de conceptteksten staat echter, omkleed met diverse voorbehouden, een verzoek aan landen om zulke subsidies en het gebruik van steenkool uit te faseren. In de komende uren moet duidelijk worden of India vooral een punt wilde maken, of daadwerkelijk een akkoord wil blokkeren.
Ook Zuid-Afrika uitte kritiek op het uitfaseren van steenkool en subsidies op fossiele brandstoffen: „One-size-fits-all is geen goede oplossing”, zei de Zuid-Afrikaanse afgevaardigde, zonder een alternatieve tekst te opperen. Vertegenwoordigers van Tanzania en Guinee spraken nog uit dat ze teleurgesteld waren dat de ontwerptekst niet meer deed om ervoor te zorgen dat arme, klimaatgevoelige landen voldoende financiële hulp krijgen om de gevolgen van klimaatopwarming te bestrijden.