Overleg over eindteksten Glasgow flink vertraagd
Een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de bijna 200 landen op klimaattop COP26 loopt zaterdagmiddag flinke vertraging op. De vergadering had om 13.00 uur Nederlandse tijd van start moeten gaan, maar was twee uur later nog steeds niet begonnen.
Landen mogen zich op de vergadering uitspreken over de voortgang die is geboekt in de onderhandelingen. Dat vertraging ontstond komt doordat delegatieleden nog onderling aan het overleggen zijn, ondanks een oproep van COP26-voorzitter Alok Sharma om plaats te nemen. Hoewel niet naar hem werd geluisterd, toonde hij zich begripvol.
Sharma noemde het belangrijk om ruimte te bieden aan de lopende gesprekken. Ook benadrukte de Britse voorzitter nog eens dat het zijn inzet is de conferentie nog deze middag af te ronden. Dat lijkt ingewikkeld, want de sessie in de plenaire zaal kan alleen al uren duren. Delegaties mogen er reageren op de conceptversies van de eindteksten die zaterdagochtend werden gepubliceerd. Hun kritiek moet vervolgens worden verwerkt op een manier waar iedereen zich in kan vinden. Een laatste onderhandelingsronde wordt dan ook verwacht.
Als alles meezit, wordt daarna een slotvergadering gehouden, waarop iedereen instemt met de conclusies. Hoe laat die bijeenkomst zal zijn, is nog onbekend. In het slechtste geval komt er helemaal geen overeenstemming. Het zou ook nog kunnen dat verdere gespreksrondes nodig zijn en de top dus op zondag verdergaat.
De deelnemende landen hebben het laatste woord over de goedkeuring van een slottekst. Het is nadrukkelijk de bedoeling dat iedereen zich erin kan vinden. De onderhandelaars hadden er eigenlijk op vrijdag al uit moeten komen, maar dat bleek onhaalbaar.
Gevoelige punten over het uitfaseren van steenkool en subsidies op fossiele brandstoffen zijn ook in de jongste versie van de eindteksten terug te vinden. De passages daarover bevatten wel diverse voorbehouden.