Niet zomaar een rustige gebedsplek
Israëlische ministers zijn voor de aanleg van een nieuwe gebedsplek voor liberale en conservatieve Joden bij de Westelijke Muur. Orthodoxe leiders hebben zich daar tot nu toe tegen verzet.
Elke eerste dag van een nieuwe Joodse maand trekt een groep vrouwen naar de Westelijke Muur -in Israël ”Kotel” genoemd- om hardop te bidden met gebedsmantels en gebedsriemen. Een groep sympathisanten loopt mee. De vrouwen horen tot de liberale en conservatieve stromingen in het Jodendom en wensen zich te houden aan hun eigen gebedspraktijken. Deze wijken af van de orthodox-Joodse regels.
Vooral jongere ultraorthodoxe Joden gaan op hetzelfde moment naar dezelfde plek om daartegen te protesteren. Zij beschouwen de optocht van de groep vrouwen als een ontwijding van een heilige plaats. De politie houdt de groepen uit elkaar. De televisie zendt tijdens de ontbijtshow livebeelden uit, zodat iedereen in het land kan meegenieten van het spektakel.
Het was vorige week vrijdag extra spannend. Toen waren twee leden van het parlement van plan om te komen om de vrouwen te steunen. Gilad Kariv, Knessetlid namens de Arbeiderspartij, rabbijn en aanhanger van het liberale en conservatieve Jodendom, wilde de vrouwen een Thorarol overhandigen. Hij bleef echter op verzoek van de Israëlische president, Isaac Herzog, weg. Ook zijn conservatieve collega Alon Tal van Blauw-Wit zag toen af van zijn plan om naar de Kotel te komen.
Daarnaast wilden parlementslid Aryeh Deri van de ultraorthodoxe Shas en zijn collega Bezalel Smotrich van de Religieuze Zionistische Partij zich eveneens naar de Kotel begeven. Deri twitterde dat iedereen moest bidden dat de heilige plek niet zou worden ontwijd. Oud-premier en oppositieleider Benjamin Netanyahu deelde het bericht van Deri. Hij bevestigde daarmee dat hij stevig staat in het kamp van de orthodoxen.
Het was Netanyahu die in 2016 een akkoord goedkeurde over een nieuw gebedsplek voor liberale en conservatieve Joden. Een kleine gebedsruimte is er al. Deze bevindt zich ten zuiden van de bestaande gebedsplaats in een archeologisch park waar een Romeinse weg is opgegraven. De nieuwe ruimte moet een betere toegang krijgen en aanzienlijk worden uitgebreid. Netanyahu zag echter onder druk van de ultraorthodoxen af van de uitvoering van het plan.
Nu lijkt de aanleg van een nieuwe verhoging voor gebed goede kansen te maken. De ultraorthodoxe partijen zitten namelijk niet in de coalitie. De ministers Yair Lapid van Buitenlandse Zaken en Avigdor Lieberman van Financiën hebben zich uitgesproken voor een spoedige uitvoering.
Het gaat niet om zomaar de aanleg van een plek om rustig te bidden. De bouw heeft ook te maken met de karakter van het land. Wil Israël de liberale en conservatieve Joden blijven discrimineren zoals onder Netanyahu gebeurde? Of wil het een stap verder zetten richting een democratie die alle stromingen van het Jodendom gelijk behandelt? Dat zal de komende maanden moeten blijken.