Mediacircus bij verhuizing probleemgezin
Gewoon jezelf zijn. Maar dan graag wel heel erg asociaal. De familie Tokkie, een Amsterdams probleemgezin dat maandag neerstreek op bedrijventerrein Trekkersveld in Zeewolde, verdient er handenvol geld mee. Het grote publiek geniet ervan. En de manager van de familie ook.
De Marconiweg in Zeewolde ziet er kaal uit. Het is zoals op veel plaatsen in Flevoland: ruim, maar erg rechttoe rechtaan. Links en rechts staan bedrijven. Een aantal daarvan is afgeschermd met hekwerk. De meeste parkeerplaatsen zijn vrijwel helemaal leeg. Bijna niets wijst erop dat er zojuist een familie is komen wonen die als erg asociaal bekendstaat. Of het zou moeten opvallen dat er bij één pand, met de nummers 10 en 12 op het hek, nauwelijks een parkeerplaats vrij is.
Wie zijn ogen wat beter de kost geeft, ziet dat er cameraploegen af en aan lopen. Ongewenste bezoekers die het wagen het terrein een stukje op te lopen, worden weggekeken. Een bordje op het hek geeft aan dat je desnoods door enkele honden wordt opgewacht.
Fietsers zijn er nauwelijks te bekennen. Automobilisten des te meer. Speurend rijden ze door de straat en wanneer ze niets van belang zien, rijden ze terug om nogmaals te kijken waar de asofamilie woont. Ondertussen staat vader Tokkie een cameraploeg te woord.
De Tokkies, zoals het gezin van vader Gerrie Ruijmgaart en moeder Hanna Tokkie wordt genoemd, danken hun populariteit aan een tv-serie op SBS6 die enkele maanden geleden over hen werd gemaakt. Daarvóór waren ze, dankzij hun voortdurende wangedrag, vooral bekend en berucht bij hun naaste omgeving in Amsterdam.
De Tokkies woonden in een wijk waar 110 huizen werden bewoond door negen families. Tussen de families was veel onenigheid. Uiteindelijk besloot de woningbouwvereniging de familie Ruijmgaart op straat te zetten.
De IKON besteedde er aandacht aan, met een sociale insteek. De commerciële zender SBS6 pakte het later ook op. Deze zender koos voor een spottende insteek. En ook goeroe Emile Ratelband ging zich ermee bemoeien. Hij beloofde hoogstpersoonlijk een nieuw huis te kopen voor de familie.
Ondertussen verdiende de familie veel geld. Ze vroegen meer dan 1700 euro per uur voor een optreden in een disco. Veel hoefden ze daar niet voor te doen. Ze moesten alleen maar zichzelf zijn op het podium in de uitgaansgelegenheid. En dat was bepaald niet fatsoenlijk. Artiestenbureau Jan Dirk Vis zat erachter. En met succes: de Tokkies zijn voorlopig volgeboekt.
Een nieuw huis hadden ze desondanks nog niet. Toen Haarlem in beeld leek te zijn, reageerden buurtbewoners met afschuw. Een vastgoedhandelaar stelde uiteindelijk een woning met bedrijfspand in Zeewolde ter beschikking. Omdat ze op een industrieterrein gingen wonen, moesten ze een bedrijf beginnen. Dat hebben ze nu: Tokkie Koeriers.
In het pand hangen nu overal camera’s. De Tokkies worden dagelijks van 16.00 tot 20.00 uur gefilmd. Iedereen kan via internet meegluren. En wie in die tijd niet van internet gebruik kan maken, kan de rest van de dag tegen betaling samenvattingen zien. Zoon Wesley: „Mijn vader gaat vast naakt voor de camera staan.”
In de woning zullen landelijke beroemdheden hun opwachting gaan maken, zo beweert de familie. Gerrie en Hanna gaan namelijk op internet de Tokshow presenteren. Ook de Kerst moet het ontgelden. Vorige week kwam er een muzieksingle uit met de naam ”Verre Kerst”. Het werd meteen een hit. Ook een volledig kerstalbum is inmiddels uit en er staat nog een cd op stapel.
Medewerkers van bedrijven in de omgeving lijken zich weinig aan te trekken van de nieuwe bewoners. Dat geldt ook voor de 23-jarige Jurjen, die juist even staat toe te kijken. Hij werkt bij een bedrijf aan de overkant van de straat, dat onder andere autoradio’s repareert. Bang voor overlast is hij niet. „Als ze ons bedrijf maar niet in brand steken, zitten ze mij daar best.” Jurjen zou wel met de familie willen ruilen. „Ze hoeven alleen maar een grote mond te geven om aan hun geld te komen. Dat zou ik ook wel willen. En joh, het zijn best aardige mensen.”