Keuzegids: bachelor rechten populairst door toeslagenaffaire
Beginnende studenten lijken hun keuze vaker te baseren op actuele maatschappelijke thema’s. De universitaire bachelorstudies rechtsgeleerdheid, sociologie en pedagogische wetenschappen wonnen vorig jaar flink aan populariteit. Volgens de Keuzegids universiteiten, die de cijfers heeft, komt die ontwikkeling onder meer door de toeslagenaffaire, de discussie over de Nederlandse rechtsstaat en het lerarentekort.
Rechtsgeleerdheid was bij de vorig studiejaar begonnen studenten het populairst. Toen begonnen verspreid over het land meer dan 6000 studenten aan de opleiding, een toename van bijna duizend vergeleken met een jaar eerder. Behalve de ontwikkelingen in de toeslagenaffaire kan ook de moeilijkere oriëntatie voor studenten door coronamaatregelen hebben meegespeeld in de toename, aldus de Keuzegids. Rechtsgeleerdheid zou altijd al veel twijfelaars trekken. Een jaar eerder kozen startende studenten nog het vaakst voor psychologie.
De sterkste relatieve groei zat bij sociale studies, zoals sociologie. Daar steeg het aantal nieuwe studenten in 2020 met 43 procent vergeleken met het jaar daarvoor, naar 1462. De Keuzegids schrijft dat toe aan de maatschappelijke betrokkenheid van Generatie Z, de naam voor de leeftijdsgroep die deze jaren begint met studeren. „Ze zijn opgegroeid in een tijd waarin onderwerpen als de klimaatcrisis, de genderdiscussie en kansenongelijkheid de boventoon voerden. In dat licht is het niet gek dat de interesse in deze studierichting is gegroeid”, staat in het persbericht.
Ook het al langer durende lerarentekort is terug te zien in de opleidingskeuze, zegt de Keuzegids. „Zowel vanuit het onderwijsveld als de politiek groeit de wens om meer academici voor de klas te krijgen.” Nadat de Radboud Universiteit vier jaar geleden begon met een driejarige universitaire lerarenopleiding, zouden nu in totaal dertien instellingen die studiemogelijkheid bieden. Van de nieuwe eerstejaarsstudenten pedagogische wetenschappen is 90 procent vrouw, blijkt uit de cijfers.
Een recordaantal van 340.700 bachelor- en masterstudenten staat dit collegejaar ingeschreven bij een universiteit, meldde de Vereniging van Universiteiten (VSNU) vorige week. Dat is een groei van 4 procent ten opzichte van het vorige collegejaar. De toename komt voor een belangrijk deel door een verdere toestroom van studenten uit het buitenland.