Binnenland

Miljoenen voor aanpak droogte in Oost-Nederland

Waterschap Rijn en IJssel gaat de komende jaren vele miljoenen euro’s investeren om de problemen door droogte in het werkgebied aan te pakken. Het werkgebied van het schap ligt in Oost-Nederland, een gebied met zandgronden die grotendeels afhankelijk zijn van regenwater. Het schap wil regenwater langer vasthouden, want er zijn in de drie droge jaren 2018, 2019 en 2020 grote problemen geweest met de watervoorziening.

ANP
10 November 2021 10:23

Het schap besteedt 5,5 miljoen euro aan het plaatsen van droogtestuwen en duikerafsluiters in sloten. Dat gebeurt samen met boeren en grondeigenaren. Doel is dat er in 2027 250 droogtestuwen zijn geplaatst en ongeveer vierhonderd duikerafsluiters in sloten. Een droogtestuw regelt het waterpeil in een sloot. Een duikerafsluiter zorgt ervoor dat een sloot niet via een duiker leegloopt.

Samen met de provincie Gelderland geeft het schap 20 miljoen euro uit om regenwater in de Achterhoek en op de Veluwe langer vast te houden. Tegelijkertijd worden er maatregelen genomen om de gevolgen van extreme regenval beter te kunnen beheersen. Deze maatregelen maken deel uit van het programma Zoetwatervoorziening Oost-Nederland (ZON), waaraan 67 organisaties in vier provincies meedoen. In de komende zes jaar wordt in totaal 200 miljoen euro geïnvesteerd in Oost-Nederland. Een kwart van dat bedrag betaalt het rijk uit het Deltafonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer