Economie

RMU ziet toon van debat ook in achterban verharden

Een QR-code om naar het werk te kunnen. Het leek lange tijd ondenkbaar, maar minister De Jonge liet zich vorige week al ontvallen dat het kabinet hier op de achtergrond aan werkt. De SGP en de reformatorische vakorganisatie RMU merken dat de achterban zich roert.

9 November 2021 13:17
Premier Rutte en coronaminister De Jonge kondigden vorige week een verscherping van de coronaregels aan. Vrijdag staat er weer een persconferentie gepland. beeld ANP, Phil Nijhuis
Premier Rutte en coronaminister De Jonge kondigden vorige week een verscherping van de coronaregels aan. Vrijdag staat er weer een persconferentie gepland. beeld ANP, Phil Nijhuis

Het SGP-Kamerlid Chris Stoffer heeft al tientallen e-mails voorbij zien komen. De meeste mensen maken zich zorgen of ze straks nog wel naar hun werk kunnen. Maar ook ondernemers trekken bij hem aan de bel. „Ze vragen zich af hoe ze met de eventuele invoering van een coronapas moeten omgaan.”

De SGP’er verbaast zich over de snelheid en het gemak waarmee controversiële onderwerpen worden geagendeerd. Hij begrijpt dan ook dat veel burgers zich afvragen waar dit zal eindigen. „Zelf had ik ook niet verwacht dat het verplichten van de coronapas op de werkvloer zo dichtbij zou komen. Ik merk dat er in het parlement wel erg makkelijk met maatregelen wordt ingestemd, zonder dat de vraag wordt gesteld welk doel hebben we hiermee voor ogen?”

Een coronapas om naar het werk te kunnen gaat Stoffer veel te ver. „Als je kijkt naar de vaccinatiegraad, zou dat betekenen dat zo’n 15 procent van de werkenden niet welkom is op de werkvloer. Door op dit soort gevolgen te wijzen, hopen we dat meer partijen inzien dat je niet zomaar zo veel mensen buitenspel kunt zetten. Wat ons betreft blijft altijd het uitgangspunt dat vaccineren een vrije keus moet zijn.”

Stoffer ziet dat de discussie over een zogeheten 2G-beleid ook in Duitsland volop gaande is: alleen mensen die zijn gevaccineerd of die onlangs zijn genezen van een coronabesmetting kunnen een QR-code krijgen. „Het komt zo wel dicht bij onze landsgrens. Aan de andere kant, in Denemarken en Zweden spelen deze vraagstukken nauwelijks. Daarom moeten we in Nederland nuchter voor de aanpak kiezen die het best past bij de situatie in ons land.”

Bij de RMU is het eveneens druk. Vorige week startte de vakorganisatie een petitie tegen een verplichte QR-code op de werkvloer. Inmiddels zijn er al ruim 25.000 handtekeningen binnen. „Met zo’n maatregel creëer je als het ware een slagboom om wel of niet naar het werk te kunnen”, stelt RMU-bestuurder Jan Kloosterman. „We willen met dit statement een signaal afgeven aan de overheid dat deze maatregel een grote groep mensen raakt die graag naar hun werk willen.”

Vooral via sociale media stroomden de reacties binnen. „Een collega is een hele dag bezig geweest om alle reacties te beantwoorden”, vertelt Kloosterman. „Mensen hebben de behoefte om hun hart te luchten.”

Aan de reacties ziet Kloosterman dat er niet alleen in de samenleving verdeeldheid ontstaat en dat de toon van het debat verhardt, maar ook in de eigen achterban. „Voor- en tegenstanders van het kabinetsbeleid veroordelen elkaar snel; daar maken wij ons best zorgen over. We krijgen zelfs signalen van mensen die deze discussie in de bedrijfskantine mijden uit angst voor veroordelende collega’s. Wij vinden dat je altijd respectvol met elkaar om moet gaan.”

Ook Kloosterman verbaast zich over het hoge tempo waarin controversiële onderwerpen op de politieke agenda terechtkomen en worden doorgevoerd. Hij wijst naar Oostenrijk, waar maandag de 2G-regel van kracht werd. „Een draconische maatregel, zeker als je weet dat zo’n 40 procent van de bevolking daar niet is ingeënt.”

Wat de RMU-bestuurder betreft, gaat Nederland die kant niet op. Hij ziet veel meer in het opschalen van de basismaatregelen, waaronder het houden van 1,5 meter afstand. „Het verleden heeft al uitgewezen dat deze maatregelen effectief zijn. Ze zijn veel minder ingrijpend dan een verplichte QR-code op het werk of een 2G-aanpak. Die raken de burger rechtstreeks in zijn vrijheid om te gaan en staan waar hij wil.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer