Binnenland

Ben Visser nieuwe burgemeester Eemsdelta „moet vanaf de grond opbouwen”

Ben Visser (40) uit Urk is voorgedragen als burgemeester van de nieuwe Groningse gemeente Eemsdelta. „Ik houd van het landschap, de taal, de mensen en de cultuur in Groningen.”

30 October 2021 15:34
Visser als burgemeester van Scherpenzeel. beeld RD, Anton Dommerholt
Visser als burgemeester van Scherpenzeel. beeld RD, Anton Dommerholt

Visser reageerde vrijdagmiddag verheugd op de voordracht door de gemeenteraad. Eerder was hij wethouder in Urk en burgemeester van Scherpenzeel. Visser, lid van de ChristenUnie, geeft nu nog economie op de Pieter Zandt Scholengemeenschap. Hij hoopt begin volgend jaar te starten, „maar wanneer precies is nog onbekend.”

Waarom heeft u gesolliciteerd?

„Het gemeentebestuur en het burgemeestersambt hebben de liefde van mijn hart. Bovendien vind ik Groningen een prachtig gebied. Ik houd van het landschap, de taal, de mensen en de cultuur in Groningen. Eemsdelta heeft twee prachtige elementen met het havengebied en de agrarische sector. In de gemeente ligt de mooie cultuurhistorische stad Appingedam. Omdat Eemsdelta jong is, zal ik dingen vanaf de grond moeten opbouwen. Dat is een enorme klus, waar ik veel zin in heb.”

De gemeente Eemsdelta bestaat sinds Nieuwjaarsdag en is een samenvoeging van Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Over moeilijke klussen gesproken: U wordt burgemeester in het aardbevingsgebied. Hoe gaat u daarmee om?

„Dat is inderdaad geen makkelijk dossier. De aardbevingen hebben veel impact op de levens van mensen. Ik ga mijn best doen.”

Waarvoor gaat u uw best doen?

„Ik ga niet inhoudelijk op het dossier in, omdat ik nog niet ben benoemd.”

Ook als burgemeester van Scherpenzeel had u met moeilijke dossiers te maken, zoals de mogelijke herindeling met Barneveld. Neemt u lessen mee die u toen hebt geleerd?

„Jazeker. Toen ik begon in Scherpenzeel, was ik met mijn 31 jaar de jongste burgemeester in Nederland. Ik heb mij daar het ambt eigen moeten maken. Omdat ik daarvoor wethouder was, moest ik ‘ontwethouderen’. Een wethouder focust sterk op onderhandelen en op inhoudelijk beleid. Een burgemeester is er meer voor de verbinding tussen mensen en de gemeenschapszin. Dat zal ook mijn insteek zijn.”

Wat gaat u als eerste doen als u geïnstalleerd bent?

„Ik wil mensen leren kennen door het gesprek met ze aan te gaan en ik vind het belangrijk om te kijken hoe de cultuur in de gemeente is.”

Hoe gaat u dat doen?

„Vaak nemen raadsleden een nieuwe burgemeester mee naar een plek die zij belangrijk vinden. Die methode spreekt mij aan. Zo leer ik raadsleden en wethouders goed kennen, kom ik op mooie plekken in de gemeente en ontmoet ik burgers.”

Visser, lid van de Christelijke Gereformeerde Kerken, is getrouwd en vader van vijf kinderen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer