Politie begint ondanks justitieteam eigen taskforce zware misdaad
De Landelijke Eenheid van de politie heeft in stilte een team opgezet dat de strijd moet aanbinden met de zware georganiseerde misdaad. Bronnen bevestigen vrijdag een bericht daarover van het AD. De Taskforce Aanpak Criminele Machtsstructuren (ACM) zou zijn opgericht na de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, in juli.
Volgens de krant zijn politie en justitie in een felle concurrentiestrijd verwikkeld over wie de zware criminaliteit aanpakt en met welke middelen en mankracht. In opdracht van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) wordt gewerkt aan de opbouw van een ander team met specialisten van verschillende politie-eenheden. In dat Multidisciplinair Interventie Team (MIT) zitten ook de fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst FIOD en de marechaussee. Het initiatief om dat team op te zetten kwam kort na de moord op advocaat Derk Wiersum.
Criminoloog Cyrille Fijnaut noemde het plan in een brief aan de Tweede Kamer „het domste plan in de geschiedenis van de Nederlandse politie”. Hij wees erop dat er grote weerstand tegen is, zowel bij justitie als binnen de politie. Het plan zou ondoordacht zijn en het werk van de politie ondergraven.
Grapperhaus zegde de Kamer toe voorlopig geen „onomkeerbare besluiten” te nemen. Hij komt eerst met antwoorden op een groot aantal vragen vanuit het parlement en wacht mogelijk ook een Kamerdebat over dit onderwerp af. Het komt op 18 november aan de orde in een commissiedebat over ondermijning.
De Landelijke Eenheid van de politie liet vrijdag weten niet te willen reageren en dat het om regulier politiewerk gaat. Het ministerie van Justitie zegt er nog altijd van overtuigd te zijn dat het nieuwe MIT wel iets toevoegt, en wil inhoudelijk niets kwijt over de werkzaamheden van de nieuwe taskforce.