Westerwolde: Rijk moet afspraak 2000 asielzoekers in azc nakomen
Alle zeven partijen in de gemeenteraad van het Groningse Westerwolde zijn boos en willen dat de harde afspraak met het Rijk dat er in het asielzoekerscentrum (azc) in Ter Apel maximaal 2000 mensen worden opgevangen nageleefd wordt. Volgens de zeven fractievoorzitters wordt de afspraak stelselmatig niet nagekomen van de kant van het Rijk, wat tot gevolg heeft dat het azc overvol zit en er gevaarlijke situaties, voor asielzoekers, medewerkers van het azc en burgers van Westerwolde kunnen ontstaan.
Tijdens een ingelaste raadsvergadering die maandagavond gewijd was aan dit onderwerp, werd unaniem een motie aangenomen om de gemaakte afspraken met Den Haag en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) af te dwingen. Een van die gemaakte afspraken is de limiet van 2000 asielzoekers in Ter Apel. Volgens de raad wordt sinds de zomer van dit jaar het aantal van 2000 regelmatig overschreden.
In de motie dreigen de partijen met een dwangsom of in het uiterste geval opzegging van de overeenkomst van de opvang als Den Haag geen harde toezeggingen doet om de afspraken na te komen.
De raad uitte zijn bezorgdheid over berichten van de GGD dat in het geval van een overvolle opvanglocatie het risico bestaat op een ernstige gezondheidssituatie en verspreiding van infectieziekten. Burgemeester Jaap Velema vreest dat er ziektes zullen uitbreken onder de buitenlandse bewoners.
De partijen hadden voor afgelopen weekend in een gezamenlijke verklaring al gesteld dat staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel) en het COA misbruik maken van de gastvrijheid van Westerwolde. „Wij verwachten dan ook dat ze haar afspraken nakomt en doet wat nu nodig is om Ter Apel te ontlasten en een veilige humane aanmelding mogelijk te maken voor asielzoekers zoals het hoort.” Broekers-Knol wil dat er vanaf 1 november in Nederland in totaal circa 3000 opvangplekken bij komen. Een deel daarvan in Ter Apel. „Daar kan geen sprake van zijn”, vindt de raad.
Ook Velema uitte voorafgaand aan de raadsvergadering al zijn bezorgdheid. „Dat asielzoekers in het aanmeldcentrum Ter Apel nu op stoelen en stretchers moeten slapen, baart grote zorgen. Er werden zelfs slaapplekken gecreëerd in de wachtruimte en kantoren van de IND. Velema noemde het „een onacceptabele situatie in de nachtopvang”. Volgens hem „gaat deze opgave Westerwolde te boven”.