LHV: geen rol meer voor huisartsen in nieuwe vaccinatiecampagnes
Huisartsen kunnen géén rol meer spelen in nieuwe grootschalige vaccinatiecampagnes, zoals de afgelopen coronavaccinaties. Ze zitten met „de handen in het haar” om de bezetting van hun praktijk rond te krijgen, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
De maatregel betekent dat de oudste ouderen, die volgens demissionair zorgminister Hugo de Jong binnenkort een zogeheten boosterprik kunnen krijgen van het coronavaccin, ook niet meer door de huisarts geprikt zullen worden. „We hebben gezien dat grootschalige campagnes prima door de GGD ingevuld kunnen worden”, zegt een woordvoerder van de LHV.
Voor wat betreft mobiliteit van deze groep ouderen voorziet hij geen problemen. „De grootste groep is prima mobiel. Degenen die niet mobiel meer zijn, wonen vaak in woonzorgcentra. En daar ligt de bal bij het zorgcentrum om het vaccineren te organiseren. We zien dat er heel veel geregeld kan worden rondom vervoer en begeleiding”, aldus de zegsman.
Door inhaalzorg en een gestegen zorgvraag is het volgens de LHV drukker dan ooit bij de huisartspraktijken. Gaten in roosters van huisartspraktijken zijn niet te vullen. Voor de meeste huisartsen is de werkdruk toegenomen en driekwart vindt de werkdruk echt te hoog, constateert de LHV na onderzoek.
Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kan nog niet zeggen of een eventuele nieuwe vaccinatiecampagne opgevangen kan worden zonder de huisartsen. „We wachten eerst het besluit van de minister af. De minister zal, na advies van de Gezondheidsraad, ergens begin november een besluit nemen over een eventuele boostercampagne. Dan weten we dus of deze er komt, om welke doelgroepen het eventueel gaat, de te verwachten aantallen en de doorlooptijd. Dan kunnen we goed inventariseren wat er precies nodig is om zo snel en efficiënt mogelijk de boosterprikken te geven”, aldus een woordvoerster.
Seniorenorganisatie ANBO heeft wel begrip voor het standpunt van de huisartsen. „Ze zitten middenin het griepprikkenseizoen, waar ook nog eens een grotere groep voor is uitgenodigd. Ze zitten met een enorme werkdruk, dus wij denken - net als de huisartsen - dat dit wel een taak van de GGD zou moeten zijn”, zegt een woordvoerster. Voorwaarde is wel dat er voldoende vaccinatielocaties in de buurt zijn zodat ouderen niet ver hoeven te reizen. „Anders zouden er mobiele prikteams ingezet kunnen worden”.