Rechtbank buigt zich over verstrekking van wietolie
Voor het verstrekken van wietolie aan donateurs moeten de stichting Suver Nuver en haar voorman Rinus Beintema zich donderdag verantwoorden voor de strafrechter. Het Openbaar Ministerie wil van de rechter een uitspraak of de stichting de Geneesmiddelen- en de Opiumwet overtreedt.
De 54-jarige Beintema uit Sneek verstrekt aan circa 20.000 donateurs wietolie. De donateurs hebben het gevoel dat ze er baat bij hebben omdat de cannabisolie bij hen pijn of ongemakken zou verlichten. De politie onderschepte bij postsorteercentra in Eindhoven en Zwolle pakketjes van de stichting. Medicinale wiet of wietolie is niet verboden, maar mag alleen verstrekt worden met een vergunning. De stichting Suver Nuver heeft zo’n vergunning niet.
Volgens advocaat Tim Vis gaat het om een principiële zaak. „De vraag is of dit onder het strafrecht valt of dat het productieproces door de NVWA gemonitord moet worden.” De stichting gaat momenteel door met de verstrekking tegen kostprijs of een donatie. Medicinale cannabisolie wordt niet vergoed door zorgverzekeraars en er zijn veel mensen die de olie niet kunnen betalen. De Geneesmiddelenwet wordt niet overtreden, vindt Suver Nuver. „Pijnpoli’s en neurologen verwijzen ook door naar de stichting”, aldus de raadsman.
De uitkomst van de strafzaak heeft grote gevolgen voor de gebruikers van de olie. Volgens Vis zijn er donateurs die zonder gebruik chronische pijn ervaren. De zaak dient in de rechtbank in Zwolle.