Herindeling leidt tot conflict Gelderse politici
De verhouding tussen de Gelderse commissaris van de Koning Berends en de Scherpenzeelse burgemeester Klein is verstoord geraakt.
Dat blijkt uit berichtenverkeer dat Omroep Gelderland met een beroep op de Wet openbaarheid bestuur (Wob) boven tafel heeft gekregen.
Aanleiding is de besluitvorming rond de gemeentelijke herindeling: tegen de zin van de meerderheid van de Scherpenzeelse raad (8 van de 13 zetels) en bevolking (82 procent in de laatste peiling) wil het Gelderse college deze gemeente samenvoegen met Barneveld. Het voorstel daartoe werd op 6 juli met 33 tegen 17 stemmen aanvaard door Provinciale Staten en ligt nu ter beoordeling bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. De bestuurskracht en toekomstige financiële positie van Scherpenzeel zouden onvoldoende solide zijn.
Voorafgaand aan de statenvergadering stuurde waarnemend burgemeester Klein (SGP) de Staten een e-mail waarin hij opriep dit besluit niet te nemen: „Zolang de integriteit van dit proces niet boven elke twijfel verheven is, vind ik het erg lastig om dit advies aan de inwoners uit te leggen.” Twee dagen voor het debat was een mail van een provinciale ambtenaar per abuis ook in het Scherpenzeelse gemeentehuis terechtgekomen. Daarin veronderstelde hij dat hij „munitie om (kritische) vragen van Statenleden te weerleggen en munitie om de financiële stabiliteit van Scherpenzeel in twijfel te kunnen trekken” moest aanleveren.
Commissaris Berends noemde de mail van Klein „volkomen ongepast”, omdat de onpartijdigheid van de burgemeester hiermee in het geding zou zijn. Daarom stelde Berends het ministerie ervan op de hoogte. Vorige week beloofde hij de Staten alles in het werk te stellen om de waarheid rond de inhoud en ondertekening van de mail te achterhalen.
Die duidelijkheid probeerde de commissaris al eerder te krijgen. De berichten die hij daarover met Klein uitwisselde, zijn woensdagavond op de website van Omroep Gelderland gezet.
Berends nodigde Klein in juli uit voor een gesprek. Die vroeg echter om een rustperiode voor zichzelf en zijn gezin. „Donderdag 9 september spreken wij elkaar. Ik ga er vanuit dat de raad dan volledig geïnformeerd is”, schreef Berends later.
Klein annuleerde het gesprek en schreef: „Het beeld, als zou ik opnieuw op het matje zijn geroepen, brengt mij ernstig in verlegenheid en raakt mij in mijn persoonlijk en professioneel handelen. (…) Temeer daar ik geen weerwoord op wil en kan geven zonder voeding te geven aan een (voor Scherpenzeel) onwenselijke beeldvorming van ruziënde bestuurders. De afgelopen periode is het mij vaker overkomen dat ik werd geconfronteerd met uitspraken waarvan ik meende dat deze binnen de bestuurlijke vertrouwelijkheid waren gedaan. Ook aan speculaties ten aanzien daarvan wil ik geen voeding geven. Dit alles maakt wel dat ik mij onveilig voel.”
Berends wil binnenkort alsnog een gesprek met burgemeester Klein.