Opnieuw levenslang geëist voor liquidaties Krommenie en Kerkdriel
Het Openbaar Ministerie heeft woensdag in hoger beroep opnieuw een levenslange celstraf geëist tegen Hicham M. (27) voor de liquidaties van de criminelen Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel. „De drempel om anderen dood te schieten was heel erg laag”, zei de aanklager in hoger beroep. „Levenslang is de enige passende straf.”
Lomp (27) werd in november 2015 doodgeschoten op weg van het station naar huis in Krommenie. Op oudejaarsdag van dat jaar werd bij de toegangspoort van een camping in Kerkdriel het vuur geopend op de broers Yakhlaf, waarbij Chahid dodelijk getroffen werd en zijn broer en een derde slachtoffer gewond raakten.
Amsterdammer M. zou bij de twee voltooide liquidaties als een van de schutters zijn opgetreden in opdracht van Omar L., stelt het Openbaar Ministerie. M. zou voor de liquidatie in Kerkdriel 75.000 euro van L. hebben gekregen, de tweede schutter Mohamed H., zou daarmee 50.000 euro hebben verdiend. „Dat hij geld kon verdienen leek zijn belangrijkste drijfveer”, zei de advocaat-generaal over M. „Het is zijn eigen keuze geweest om het pad van moord op te gaan.”
M. en L. werden in juni 2019 door de rechtbank veroordeeld tot levenslange celstraffen voor de liquidaties en twee pogingen daartoe. Beiden tekenden hoger beroep aan tegen het vonnis. H. werd veroordeeld tot dertig jaar cel, hij heeft zijn hoger beroep ingetrokken.
Het OM baseert zich in de zaak van M. onder meer op ontsleutelde Ennetcom-berichten en zijn reisbewegingen. Uit zendmastgegevens zou blijken dat de telefoon van M. in de buurt van Kerkdriel was. Ook de vluchtauto die was gebruikt bij de liquidatie in Kerkdriel stond op naam van M.
M. ontkent dat hij betrokken was bij de liquidaties: „Ik ben onschuldig”. Hij zegt „erin te zijn geluisd” door de auto op zijn naam te laten zetten en PGP-telefoons voor anderen in de wagen te bewaren. Het OM noemt dat ongeloofwaardige en warrige verklaringen.
Volgens het OM is onder meer de dubbele liquidatie in de Amsterdamse Staatsliedenbuurt, eind 2012, „de katalysator” voor het geweld van L. en de zijnen geweest. De broer van L. was toen een van de doden.
Advocaat Jan-Hein Kuijpers van M. houdt zijn pleidooi op 13 oktober. Het is niet bekend wanneer het hof uitspraak doet. Eerder stond de uitspraak op 29 november gepland, maar op die dag staat nu de uitgestelde zittingsdag voor Omar L. in de agenda’s van het hof.