Binnenland

Kliniek ziet steeds meer vraag naar maagverkleiningen

De vraag naar obesitasbehandelingen, waaronder maagverkleiningen, is tijdens de coronapandemie met 15 procent gestegen, meldt de Nederlandse Obesitas Kliniek (NOK). De gespecialiseerde kliniek, die samenwerkt met reguliere ziekenhuizen, legt een direct verband met corona. „Steeds meer mensen zijn ervan doordrongen dat overgewicht het risico op ernstige complicaties bij een corona-infectie enorm vergroot”, zegt directeur Kobus Dijkhorst.

ANP
5 October 2021 12:58

Tussen september 2020 en september 2021 meldden 8050 mensen zich bij de NOK aan voor een obesitasbehandeling. Het jaar daarvoor ging het om 7000 aanmeldingen.

Aan het begin van de coronacrisis was het aantal doorverwijzingen juist gekelderd met zo’n 50 procent, vertelt Dijkhorst. Toen de verwijzingen weer op gang kwamen, bleek de instroom maanden later nog steeds structureel hoger te liggen dan voor de virusuitbraak. „Daarom denken we dat meer mensen zich hebben laten verwijzen vanwege corona. Er is veel aandacht geweest voor de relatie tussen Covid en overgewicht.”

De Telegraaf meldde dinsdag als eerste dat de vraag fors is gestegen. Om achterstanden weg te werken heeft de NOK zijn capaciteit met 1300 operaties vergroot. De maagverkleiningen worden uitgevoerd in operatiekamers van de ziekenhuizen LangeLand en Rivierenland. Die hadden nog capaciteit over, aldus Dijkhorst.

Bariatrisch chirurg Eric Hazebroek van ziekenhuis Rijnstate in Arnhem herkent de trend. „Wij zien een toename van zo’n 13 procent ten opzichte van 2020”, vertelt hij. Hazebroek is gespecialiseerd in de behandeling van mensen met obesitas. Hij is tevens bijzonder hoogleraar aan Wageningen University & Research (WUR). Een verband met corona noemt hij „op zich wel aannemelijk”. „De relatie tussen corona en overgewicht is bekend. Het zou best kunnen dat mensen die er al een tijd mee liepen hierdoor dachten: ik ga het toch maar doen.”

De hoogleraar benadrukt dat er meer goede redenen zijn om ernstig overgewicht tegen te gaan met een maagverkleining. „Gezondheidsrisico’s op langere termijn nemen erdoor af. Denk bijvoorbeeld aan hoge bloeddruk of diabetes.”

Mensen die een obesitasbehandeling krijgen, volgen ook een programma dat is gericht op verbetering van leefstijl. Zorgverzekeraars vergoeden dit uit de basisverzekering.

Het aantal maagverkleiningen steeg al voor de corona-uitbraak. De NOK becijfert dat ruim 1,5 procent van de Nederlanders van 20 jaar en ouder tegenwoordig morbide obesitas heeft, ernstige zwaarlijvigheid. Dat zijn bijna 200.000 mensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer