Binnenland

Vrees voor aanslagen lijkt af te nemen

De angst voor aanslagen op kwetsbare gebouwen als moskeeën, kerken en scholen lijkt te zijn afgenomen. Ruim drie weken na de moord op Theo van Gogh zijn beveiliging en bewaking nog vrijwel overal aanwezig, maar op veel plaatsen wat minder intensief dan in de weken daarvoor.

ANP
25 November 2004 13:18Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Amsterdam is een van de weinige plaatsen waar de politie nadrukkelijk vasthoudt aan het terreurdraaiboek. Die aanpak is direct na de moord op Theo van Gogh, in de Amsterdamse Linnaeusstraat, ingevoerd.

In het hele land behoren objecten die gevoelig zijn voor aanslagen als brandstichting, nog wel tot de surveillancerondes van de politie. Moskee–besturen in onder meer Den Haag, Eindhoven, Groningen en Gouda gaven afgelopen week aan dat zij hun mensen minder vaak rondes laten lopen of dat zij daarmee zijn gestopt. De Islamitische Stichting Nederland in Enkhuizen verwacht de komende weken te stoppen met de wachtrondes.

Imam M. Önlü van de Ulu–moskee in Leeuwarden geeft aan dat iedereen zijn ogen en oren wel openhoudt, maar dat extra bewaking in Friesland niet nodig is. Het incident bij de Sefaatmoskee in Heerenveen, waar op 10 november brand werd gesticht, schaart Önlü onder uitgaansgeweld. „We voelen ons niet bedreigd. Andere moskeeën hebben stenen naar binnen gekregen, wij kregen bloemen."

In Eindhoven, waar op 8 november een explosie plaatsvond bij de islamitische basisschool Tarieq Ibnoe Ziyad, worden islamitische gebouwen niet meer permanent bewaakt. Wel heeft de politie nog extra surveillancewagens op de weg die speciaal letten op terreurgevoelige objecten.

Bestuurslid A. El Haddoui van moskee Nour in Gouda stelt dat de spanning niet meer zo groot is als een tijdje terug. Bewaking door moskeegangers, vlak na de moord op Van Gogh ingesteld, is inmiddels opgeheven.

De politie IJsselland (West–Overijssel) laat weten de drukte door dreiging van aanslagen goed aan te kunnen. In de regio is volgens hem geen sprake van hoogspanning. „We nemen kerken en moskeeën in onze surveillancerondes mee, maar ons andere werk komt hierdoor niet in de knel." Ook de politie Noordoost–Gelderland zegt geen last te hebben van extra drukte. Sinds de moord op Van Gogh heeft een aantal kleinere incidenten plaatsgevonden, maar de politie gaat daar niet in detail op in. Het gaat onder meer om bekladdingen en kleine vernielingen.

In Twente, de Achterhoek, Rotterdam, Alphen aan den Rijn, Breda, Haarlem, Zeeland en Limburg–Noord en Midden ziet de politie geen aanleiding om de bewaking terug te schroeven. Hoewel in Twente voor zover bekend geen incidenten met moskeeën, kerken of islamitische scholen zijn gebeurd, surveilleert de politie daar wel.

Breda heeft de bewaking niet afgebouwd, maar veranderd. Overdag is die iets versoepeld en ’s nachts juist wat intensiever geworden. De wijze van beveiligen verschilt per object, aldus een politiewoordvoerder.

De politie in Limburg–Noord en Midden heeft als enige aangegeven bijstand te krijgen van de Koninklijke Marechaussee bij de bewaking en controle van objecten. In die regio zijn dat 36 locaties. Ook heeft de politie hulp ingeroepen van een bewakingsbedrijf.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer