Misdadigers intimideren meer dan eens bestuurders
Premier Rutte wordt extra beveiligd, omdat de onderwereld het op hem zou hebben gemunt. Vaker jagen misdadigers politici de stuipen op het lijf.
Met stip de strengst bewaakte politicus in Nederland is Geert Wilders. Dat heeft alles te maken met zijn kritiek op de islam. Dat de dreiging tegen de PVV-leider reëel is, bleek bijvoorbeeld in 2018. Toen beraamde Junaid I. een aanslag op Wilders. De Pakistaan was verbolgen over de door Wilders uitgeschreven cartoonwedstrijd over Mohammed. Het hof veroordeelde de Pakistaan begin dit jaar tot een celstraf van tien jaar.
Landelijke politici signaleren een toename van het aantal bedreigingen, meldde NRC Handelsblad september vorig jaar na een rondgang langs Kamerleden en fractievoorzitters in de Tweede Kamer. De aard van de dreigementen wordt ernstiger. Zo vertellen politici vaker lastiggevallen te worden op straat, terwijl ze voorheen vooral op sociale media bedreigd werden.
In 2019 zijn er 393 meldingen gedaan van bedreiging van politici, meldde het Team Bedreigde Politici van de politie-eenheid Den Haag vorig jaar oktober. Dat team beoordeelde 206 van die meldingen als strafbare bedreiging waarnaar onderzoek is ingesteld.
Ook lokale bestuurders zijn doelwit van kwaadwillenden. Zo moest toenmalig burgemeester Jos Som van Kerkrade in 2015 halsoverkop zijn woning verlaten. Hij werd zwaar beveiligd nadat hij de strijd aanbond met criminele motorbendes. „Je bent je vrijheid kwijt”, vertelde hij destijds tegenover tv-rubriek EenVandaag. Hij toonde zich strijdbaar. „Je moet als autoriteiten laten zien: Wij zijn de baas. We laten ons niet piepelen. Je mag niet toestaan dat dit soort groepen de baas worden in dorpen en steden.”
In de periode 2010-2020 schommelde het percentage burgemeesters dat kampte met bedreiging en intimidatie tussen de 21 en de 33 procent. Dat becijferde onderzoeksbureau I&O Research vorig jaar in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Burgemeester Jos Wienen van Haarlem werd in de periode 2018/209 extreem streng bewaakt. Zwaarbewapende agenten posteerden zich voor het stadhuis. De dreigementen kwamen vermoedelijk uit de onderwereld.
Zijn voorganger, Bernt Schneiders, was ook doelwit. Diens auto ging in 2015 in vlammen op. Justitie was ervan overtuigd dat die actie uit de koker kwam van de Haarlemse Hells Angelspresident Lysander de R. Die crimineel had eerder in een afgeluisterd gesprek gezegd: „Ik zal de burgemeester laten zien wat terreur is.” Sluitend bewijs voor de betrokkenheid van De R. kwam er niet.