Nederland doneert 50 zuurstofapparaten aan Suriname om corona
Nederland doneert vijftig zogenoemde zuurstofconcentrators aan Suriname wegens de coronacrisis. Deze apparaten zorgen voor ademhalingsondersteuning voor mensen die thuis herstellen van corona.
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bevestigt de schenking, die nog deze zondag naar het Zuid-Amerikaanse land gevlogen wordt. Nederland gaf eerder ook al medische hulpmiddelen en coronavaccins aan Suriname. Inmiddels zijn een half miljoen vaccins gedoneerd aan de voormalige kolonie, waar naar schatting iets meer dan 600.000 mensen wonen.
Ook adviseert de Nederlandse arts-microbioloog en epidemioloog Marc Sprenger Suriname over de acute coronazorg en de vaccinatiecampagne tegen het virus. Dat doet hij op verzoek van president Chan Santokhi en in samenwerking met het Surinaamse ministerie van Volksgezondheid. De donatie van de vijftig apparaten werd gedaan „op speciaal verzoek van de Surinaamse overheid door tussenkomst van Sprenger”, aldus de VWS-woordvoerster.
Volgens de Surinaamse ambassadeur in Nederland, Rajendre Khargi, werden er eerder dit jaar al honderd van dit soort apparaten naar Suriname gezonden, zegt hij in een bericht op sociale media. Over deze nieuwe schenking zegt hij dat die „volgt op het succesvolle werkbezoek van president Chan Santokhi aan Nederland twee weken geleden”. Tijdens dat bezoek sprak hij onder anderen met premier Mark Rutte en burgemeester van Amsterdam Femke Halsema.
Suriname kampt met snel oplopende corona-infecties van de Delta-variant, die weer een toenemende druk leggen op de zorgsector in het land. De gedoneerde zuurstofapparaten worden ingezet bij mensen die in thuisisolatie zijn. Ze zijn niet ernstig ziek, maar hebben wel last van benauwdheid. De apparaten zorgen ervoor dat het zuurstofgehalte in de lucht omhoog gaat, waardoor de patiënt de zuurstof makkelijker kan opnemen.
„Door de inzet van de extra zuurstofapparaten, kunnen meer mensen thuis verzorgd worden”, zegt epidemioloog Sprenger. „Dat is belangrijk omdat ons doel nu is zoveel mogelijk mensen uit de ziekenhuizen te houden zodat de schaarse bedden beschikbaar blijven voor de ernstig zieke patiënten.”
Sprenger maakt zich vooral zorgen over de lage vaccinatiegraad in Suriname. Die ligt nog onder de 30 procent. Dat heeft volgens de expert onder meer te maken met een gebrek aan kennis over de ziekte in Suriname. Daar overleden deze maand volgens de laatste cijfers al 124 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Het totale dodental door de virusuitbraak is volgens officiële cijfers 845.