Turkse organisaties betrokken bij veel soorten misdaad
Turkse criminele organisaties zijn betrokken bij een grote verscheidenheid aan georganiseerde misdaad in Nederland. Het gaat vooral om drugs– en wapenhandel, mensensmokkel en –handel, geweld en financieel–economische delicten. De afgelopen twee jaar vielen in totaal veertien doden als gevolg van geweld dat te maken had met Turkse georganiseerde misdaad.
Dit blijkt uit de Criminaliteitsbeeldanalyse Turkse georganiseerde criminaliteit in Nederland 2002–2003, van de Nationale Recherche. Het onderzoek is woensdag gepubliceerd.
Een opvallende verandering met eerdere analyses is dat de Turkse misdaad nu is betrokken bij roofdelicten, waarbij met behulp van geweld of bedrog geld wordt afgetroggeld. Het gaat dan volgens de Nationale Recherche om het kopiëren van gegevens van magneetstrips van bank– of tankpassen, fraude met hulp van uitzendbureaus en overvallen. „Wat ook opvalt is dat een relatief jonge generatie, gemiddeld rond de 30 jaar, zich schuldig maakt aan overvallen", concludeert de politiedienst.
Turkse misdaadorganisaties blijven in het bijzonder verantwoordelijk voor een groot deel van de import en distributie van heroïne die jaarlijks in Nederland wordt gebruikt. Ook smokkelen zij partijen vanuit Nederland naar andere West–Europese landen, vooral naar het Verenigd Koninkrijk. In 2002 en 2003 is in Nederland in totaal 2816 kilo heroïne onderschept, waarvan 2000 kilo afkomstig was uit Turkije. Het grootste deel was bedoeld voor de doorvoer.
„Nederland herbergt intermediairs met contacten in Turkije en Engeland", verklaart R. van Tooren van het Openbaar Ministerie. „Turkse criminele organisaties houden zich bezig met invoer van drugs uit Turkije, het transport naar Nederland en de groot– en tussenhandel hier. Daar houdt het op."
De heroïne gaat vanuit Afghanistan, Pakistan en Iran naar Turkije. Van daaruit wordt het per vrachtwagen naar Nederland gebracht met behulp van Turkse transportondernemingen met vestigingen in Turkije en Nederland. De drugs zitten verstopt in de deklading die veelal uit bederfelijke waar bestaat.
In de periode 2002/2003 die de Nationale Recherche heeft geanalyseerd, verrichtte de politie 46 onderzoeken tegen Turkse criminele organisaties. Vierhonderd kilo heroïne werd onderschept.
De effecten van de Turkse misdaad in Nederland zijn aanzienlijk, stelt de Nationale Recherche. Van heroïnesmokkel, –handel en fraude met hulp van uitzendbureaus gaat een grote dreiging uit. Dit geldt ook voor het geweld dat in het verlengde van de Turkse misdaad plaatsvindt.
Het toegepaste geweld bestaat vooral uit het plegen van overvallen, afpersing, liquidaties en gijzelingen, zo stelt de analyse. De recherche verwacht dat deze trend van toenemend geweld binnen het Turkse criminele milieu niet snel wordt gekeerd. Ook blijken delicten gewelddadiger te zijn dan in het verleden. Schietpartijen worden vaker in de openbaarheid gepleegd.
Aanwijzingen zijn er dat in Nederland sprake is van een vervlechting van extremisme en de Turkse georganiseerde misdaad. Aanhangers van de DHKP–C, het Revolutionair Volksbevrijdingsfront, waren betrokken bij een gijzeling. De Grijze Wolven op hun beurt bij afpersing, weet de Nationale Recherche. Ook bleek een aantal leden van Turkse criminele organisaties te sympathiseren met de Koerdische Arbeiderspartij PKK.