LTO: miljoenennota pakt uitdagingen in land- en tuinbouw niet aan
De miljoenennota mist urgentie en biedt onvoldoende perspectief om de uitdagingen in de land- en tuinbouw aan te pakken. Dat zegt LTO Nederland in een reactie op de plannen van het kabinet. De land- en tuinbouworganisatie draagt daarom zelf oplossingen aan voor de grootste opgaven van de sector. Dat er geld moet komen voor stikstofoplossingen is het belangrijkste punt.
LTO verwijst naar een samen met onder meer VNO-NCW, Bouwend Nederland en Natuurmonumenten opgesteld plan om stikstofuitstoot terug te dringen, dat in mei werd gepresenteerd. Een belangrijk onderdeel van dat plan bestaat uit een vergoedingsregeling voor boeren en andere grote uitstoters van stikstof die hun bedrijf vrijwillig willen stoppen of verplaatsen naar een andere locatie. Ook zouden er subsidies moeten komen voor boeren die willen innoveren.
Het voorstel zou de overheid tot 2030 jaarlijks zo’n 1,7 miljard euro kosten, maar dan zouden de problemen rond het verlenen van bijvoorbeeld bouwvergunningen en stalaanpassingen wel direct tot het verleden behoren. Dat zou goed zijn voor bijvoorbeeld het aanpakken van het grote huizentekort in Nederland en het vergroenen van de landbouw.
Ook hebben boerenbedrijven steeds meer moeite om werknemers te vinden en te huisvesten. LTO wil daarom arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie toelaten voor een duur van maximaal negen maanden voor teelt- en oogstwerkzaamheden. Nu worden arbeidsmigranten van buiten de EU slechts bij uitzondering toegelaten.
„Ik daag het kabinet en de Kamers uit nu echt aan de slag te gaan met de voorstellen vanuit de sector, en het komende jaar géén beleid te maken dat boeren en tuinders meer geld kost dan het oplevert”, zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in een toelichting.