Chemische industrie blij met klimaatinvesteringen kabinet
De chemische industrie en bijvoorbeeld ook installatiebedrijven zijn blij met de investeringen die het kabinet doet voor het klimaat. Voorzitter Bernard Wientjes van chemiebranchevereniging VNCI stelt in een reactie op de Miljoenennota bijvoorbeeld dat hij „verheugd” is dat het kabinet doorpakt met het klimaatbeleid.
„We zijn positief dat het kabinet - ondanks de demissionaire status - het huidige beleid niet alleen voortzet maar ook versnelt”, aldus Wientjes. Hij wijst erop dat de focus van de investeringen van het kabinet ligt op infrastructuur, zoals pijpleidingen voor waterstof en CO2 en verzwaring van het elektriciteitsnet. Daarin herkent hij een antwoord op de toezegging van de chemische industrie om zelf flink te gaan investeren om in 2050 CO2-neutraal te kunnen produceren.
De installatiebranche vindt het vooral goed nieuws dat het kabinet de komende drie jaar 800 miljoen euro beschikbaar stelt voor het versneld verduurzamen van de gebouwde omgeving. Hiervan is 288 miljoen bestemd voor het plaatsen van warmtepompen in huizen en bedrijfspanden die niet eenvoudig aardgasvrij te maken zijn, benadrukt Techniek Nederland-voorzitter Doekle Terpstra.
De branchevoorman is enthousiast over de overheidsplannen die voor een deel al eerder uitlekten. „We zien al een tijdje dat alleen inzetten op het volledig aardgasvrij maken van woningen te langzaam gaat en te weinig CO2 reductie oplevert”, geeft hij ook aan. „Het is goed om te zien dat dit demissionaire kabinet deze belangrijke beslissing nu voor de komende drie jaar heeft genomen en dit niet heeft doorgeschoven naar een nieuw kabinet.”
Ook evofenedex, dat de handels- en logistieke belangen behartigt van 15.000 handels- en productiebedrijven, vindt het belangrijk dat het kabinet ondanks de demissionaire status toch beslissingen van betekenis durft te nemen. „Het is goed dat we in de troonrede horen dat er blijvende aandacht is voor het herstel na de coronacrisis en ook dat het kabinet meer geld uittrekt voor klimaatbeleid.” Dat extra geld zou bedrijven niet alleen helpen om te voldoen aan de klimaatafspraken, maar zou ook zorgen voor een concurrentievoordeel en nieuwe kansen voor ondernemers.