Pricewise: Energierekening stijgt in rap tempo
Nederlanders zijn steeds meer geld kwijt aan hun energierekening. Dat bleek vrijdag uit cijfers van Pricewise.
De vergelijkingssite heeft uitgezocht dat een gemiddeld huishouden op dit moment voor een eenjarig vast contract 360 euro duurder uit is dan in de eerste helft van dit jaar. Ten opzichte van vorig jaar is de stijging ruim 500 euro. Pricewise gaat daarbij uit van een verbruik van 3500 kilowattuur aan stroom en 1500 kubieke meter gas.
De sterke toename is volgens de prijsvergelijker te wijten aan de oplopende tekorten aan gas en de hogere kosten voor de opwekking van elektriciteit. Dat laatste heeft te maken met het feit dat er lange tijd relatief weinig zon en wind was. Daardoor is een groter deel van de afgenomen stroom afkomstig uit gasgestookte centrales, zegt een woordvoerster van Pricewise desgevraagd.
De gastarieven voor één jaar liggen momenteel op het hoogste punt ooit. Het tarief voor stroom bereikte het hoogste punt sinds 2009, aldus Pricewise. Energiespecialist Tomas Bleker van de prijsvergelijker is daarnaast somber in een vooruitblik voor de komende tijd. „Als de prijzen blijven stijgen, wordt het een hele dure winter, waarbij je kunt verwachten dat ook de variabele energietarieven per 1 januari een verhoging tegemoetzien.”
Pricewise stelt op basis van een peiling onder 1000 consumenten ook dat veel mensen zich zorgen maken over de stijgende energietarieven. Ongeveer drie op de tien ondervraagden gaven aan dat het lastig wordt de energierekening te betalen als de tarieven in dit tempo door blijven stijgen.
Intussen stelt de energietransitie netbeheerders voor grote uitdagingen. Onder meer Liander en Enexis verwachten dat de wachtlijsten voor het plaatsen van een laadpaal of een warmtepomp de komende tijd verder oplopen. De grote vraag in combinatie met een gebrek aan capaciteit op het net, ook voor het terugleveren van stroom, en een tekort aan personeel zal voor steeds meer problemen gaan zorgen.
Aardgasvrij
Bestaande huizen moeten van het aardgas af wat voor extra belasting voor het stroomnet zorgt. Doorgaans gebruikt een aardgasvrij huis drie tot vier keer meer stroom dan een huis met een gasaansluiting.
Verder moet het wagenpark worden geëlektrificeerd, waardoor er heel veel extra laadpalen nodig zijn en is er sowieso sprake van verdere digitalisering van de samenleving. Bovendien willen bedrijven uitbreiden om te profiteren van de huidige economische groei. Ook voor ondernemers lopen wachttijden op. De verdere aanleg van zonne- en windparken slokt eveneens capaciteit op.
Dit alles speelt op het moment dat er een schreeuwend tekort is aan technisch personeel. Netbeheerders hebben nu al honderden vacatures open staan. De sector verwacht de komende jaren duizenden werknemers extra nodig te hebben.
Liander waarschuwde op donderdag dat in bepaalde regio’s de grenzen wat betreft de capaciteit zijn bereikt. Ook Enexis waarschuwt al langer voor de uitdagingen waar de sector voor staat. In de komende tien jaar moet er gezamenlijk voor 100 miljard euro in de netten worden geïnvesteerd. Om de capaciteit te verdubbelen moet een op de drie straten in Nederland worden opengebroken.