Binnenland
Extinction Rebellion bekladt ABP-kantoor om beleggingsbeleid

Actiegroep Extinction Rebellion heeft maandagochtend de ramen van het kantoor van pensioenfonds ABP beklad vanwege het beleggingsbeleid dat het pensioenfonds voor overheid en onderwijs voert. Met de actie eisen de actievoerders dat ABP per direct de miljardeninvestering in de fossiele sector terugtrekt.

ANP

ABP heeft voor circa 15 miljard euro belegd in olie, gas en kolen, volgens Extinction Rebellion omdat ABP zegt dat „fossiele investeringen nog decennia nodig zijn”. Pensioenfondsen zoals ABP spelen volgens de actiegroep met de miljarden aan vermogen „een essentiële rol om een leefbare, rechtvaardige wereld binnen handbereik te houden”. Met onder meer de overstromingen in Duitsland, België en Nederland in juli gelinkt aan de klimaatcrisis nog vers in het geheugen, duidt Extinction Rebellion op de urgentie om uit de fossiele beleggingen te stappen.

Dit weekend maakte organisatie Fossielvrij NL bekend met ruim honderd deelnemers naar de rechter te stappen om de investeringen van ABP aan te vechten. Eerder bezetten actievoerders van Extinction Rebellion op 3 september al het pand op de Zuidas, net als op 17 juni en 5 juli. Nu zijn de ramen beklad met „wetenschappelijke feiten over klimaatverandering”, onder meer over de verwachte zeespiegelstijging, droogtes, verwoestijning, hongersnood en vluchtelingenstromen, aldus Extinction Rebellion. Daarvoor gebruikten de actievoerders felgekleurde, afwasbare krijtspray die ze over een week zelf weer zullen verwijderen.

ABP zegt de vraag en zorgen van de actievoerders te kennen. „Ook ABP maakt zich zorgen over het klimaat. Daarom zijn we, zoals eerder al aangekondigd, druk aan de slag om ons beleid duurzaam en verantwoord beleggen aan te scherpen”, zo stelt het pensioenfonds in een reactie.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer