Binnenland

Surinaamse president noemt diversiteit kracht van de samenleving

Diversiteit als kracht van de samenleving, dat is de boodschap van Surinaamse president Chan Santokhi vrijdag tijdens de Anton de Kom-Lezing. Tijdens de lezing spreekt president Santokhi over de manier waarop zeer verschillende bevolkingsgroepen met elkaar kunnen samenleven, waarbij Suriname volgens hem een voorbeeld voor Nederland kan zijn.

ANP
10 September 2021 21:07Gewijzigd op 10 September 2021 22:30

„Anno 2021 kent mijn land wel twintig etnische groepen. (…) Al deze etnische groepen hebben Suriname vorm en inhoud gegeven. Een dynamische multiculturele samenleving waar we ondanks de verschillen geen plek wensen voor etnisch onderscheid en discriminatie”, zegt Santokhi. Multiculturaliteit is geen probleem, maar juist een kans, waarbij het slaan van bruggen tussen de etnische groepen de belangrijkste uitdaging vormt, aldus de president.

Suriname is er in 150 jaar in geslaagd een systeem te ontwikkelen waar respect is „voor elkaars waarden, normen en culturele eigenheden en religiën”, zegt Santokhi. Sterker nog, aldus de president, die waarden en normen „zijn over en weer geadapteerd en hebben zich ontwikkeld tot ‘common grounds’ waaraan de Surinaamse samenleving als geheel zich heeft vastgeklampt”. Leidend daarbij is volgens de president „een van de meest pregnante zinnen” uit Wij slaven van Suriname van Anton de Kom: „Geen volk kan tot volle wasdom komen, dat erfelijk met een minderwaardigheidsgevoel belast blijft.”

Voor de lezing werd er door een kleine groep demonstranten geprotesteerd bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen. Volgens Trouw vinden de demonstranten dat de Surinaamse president staat voor alles waar De Kom als verzetsstrijder tegen was. Santokhi noemde de demonstratie „ook voor ons belangrijk, dit nemen we mee. Dit soort acties zijn belangrijk voor ons als regering, om democratie hoog in het vaandel te houden.”

De Anton de Kom-lezing is een initiatief van het Verzetsmuseum en dagblad Trouw. De lezing is vernoemd naar Anton de Kom, de Surinaamse antikoloniale schrijver en verzetsheld die in 1945 in het Duitse concentratiekamp Neuengamme omkwam. De lezing vraagt elk jaar aandacht voor intolerantie en discriminatie en voor de geschiedenis van minderheidsgroepen en hun positie in de Nederlandse samenleving. Onder meer demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en de dochter van Anton de Kom zijn bij de lezing aanwezig.

Santokhi is deze week op staatsbezoek in Nederland. De president sprak onder meer woensdag met koning Willem-Alexander en demissionair premier Mark Rutte. Donderdag ging hij langs in de Tweede Kamer. Het was voor het eerst in meer dan tien jaar dat een Surinaamse president in Den Haag was.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer