Binnenland

Driekwart thuiscomputers besmet

Driekwart van de thuiscomputers is geïnfecteerd met kwaadaardige software. In de meeste gevallen gaat het om spionagesoftware, blijkt uit een analyse die informatiebeveiliger Symantec dinsdag publiceerde.

ANP
24 November 2004 07:19Gewijzigd op 14 November 2020 01:55

Tweehonderd willekeurige internetgebruikers stuurden het beveiligingsbedrijf een overzicht met de kwaadaardige programmaatjes die ze na een inventarisatie aantroffen op hun computer. Naast spionagesoftware, gaat het om autodialers (programmaatjes die automatisch verbinding maken met dure telefoonnummers) en wormen of andere virussen.

Spionagesoftware (spyware) is programmatuur die informatie van de computergebruiker verzamelt en verstuurt naar de uitgever. Meestal presenteert het programma zich als handige toepassing, computergebruikers installeren het en zijn zich vaak niet bewust van de gevaren. Gegevens over surfgedrag worden vaak verhandeld of misbruikt voor toegesneden reclame. Ook kunnen betaalkaartgegevens worden gestolen.

Vier op de vijf deelnemers aan het onderzoek gebruiken de computer voor bankzaken of om betalingen te verrichten. Eenzelfde deel beschouwt spyware daarom als een bedreiging.

Symantec meent dat het onderzoek aantoont dat de gemiddelde computer onvoldoende is beveiligd tegen kwaadaardige software. Het bedrijf adviseert de computergebruiker om altijd de gebruiksvoorwaarden van programma’s door te lezen en alleen software te installeren waarvan duidelijk is wat die doet.

De meest aangetroffen spyware gaat schuil onder namen als Binet, Ncase, Cydoor en Gator. Tussen de tien kwaadaardige computerprogramma’s die computerbeveiliger Symantec het meest ontdekte, staat één zogenoemde dialer. Het Nederlandse programmaatje DialXS stond op meer dan 10 procent van de computers. De dialer installeert zich na een bezoek aan Nederlandse pornosites, aldus Symantec en de Stichting Informatiedienstencode (Stic). Volgens de Stic is DialXS een zogenoemde autodialer. Die probeert verbinding te maken met een duur telefoonnummer zonder dat computergebruikers het beseffen.

DialXS is aangetroffen op computers in Nederland, Australië, België, Canada, Frankrijk, Duitsland, IJsland, Iran, Japan, Noorwegen, Polen, Spanje, Zweden, Zwitserland, Groot–Brittannië en de Verenigde Staten, concludeerden beveiligers eerder. Het programma zoekt verbinding met een duur 0906–nummer, slachtoffers krijgen te maken met onverwacht hoge telefoonrekeningen.

De Stichting Informatiedienstencode (Stic) die de gedragscode voor 0906–aanbieders handhaaft, heeft in de laatste jaren honderden klachten gehad over DialXS, aldus technisch bestuurslid R. Harrems. De Stic heeft (internet)bedrijven die de technologie van DialXS misbruiken, regelmatig veroordeeld en beboet voor overtreding van de gedragsregels.

Klagers hebben meestal ten minste één keer gezocht naar seks op internet, legt Harrems uit. Ze ontkennen dat ze toestemming hebben gegeven om de dialer te installeren. Het programma begint daarna autonoom te bellen of vervangt het inbelnummer voor de internetverbinding voor een duur nummer. Het gevolg is een torenhoge rekening. DialXS zou verder verzuimen om het inbeltarief te vermelden.

DialXS ontkent dat het gelijknamige product een autodialer is die automatisch, ongemerkt verbinding tot stand brengt. Van misbruik is volgens commercieel directeur C. Visser dan ook geen sprake. Internetters worden altijd geïnformeerd als het programma zich wil installeren en het tarief staat duidelijk vermeld, aldus Visser.

De Stic meent dat er hoe dan ook een keurmerk voor dialers moet komen, zoals Duitsland dat ook kent. „Dialers mogen niet het internet op, tenzij ze zijn goedgekeurd door een telecombedrijf."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer