WUR wil honger bestrijden met gratis licenties plantenveredeling
Wageningen University & Research (WUR) gaat gratis licenties uitgeven voor het gebruik van vijf patenten om planten tegen droogte en ziekten te beschermen. De WUR doet dit in de hoop zo mee te helpen aan de strijd tegen de honger in de wereld. Universiteiten maar ook humanitaire organisaties in ontwikkelingslanden kunnen in aanmerking voor zo’n licentie.
Het gaat om de CRISPR-Cas technologie, die door genoemde gebruikers alleen toegepast mag worden voor plantenveredeling zonder winstoogmerk. Met de methode kan volgens de WUR genetisch materiaal vrij gemakkelijk heel precies en doelmatig worden aangepast. Goede genen blijven dan over, waardoor de plant beter onder moeilijke omstandigheden kan gedijen.
De Europese Commissie is sinds dit voorjaar bezig met een herziening van de EU-regels waarin staat dat alle organismen die met CRISPR aangepast zijn als genetisch gemanipuleerd organisme moeten worden beschouwd. De WUR hoopt op een herziening, want dan mag de techniek mogelijk ook in Europa voor plantenveredeling worden gebruikt. In andere landen zijn echter andere regels en kan de techniek al wel worden toegepast of in ieder geval worden onderzocht op de mogelijkheden voor gebruik daar. Dat moet per aanvraag worden bekeken.
„Wij hopen hiermee bij te dragen aan een gezondere, duurzamere, rechtvaardigere en robuustere voedselproductie voor iedereen”, legt WUR-topvrouw Louise O. Fresco het besluit uit. „Wij doen dit omdat we sterk van mening zijn dat dit het juiste is om te doen.” Twee miljard mensen hadden vorig jaar te weinig gezonde voeding, benadrukt de universiteit. „Bijna al deze mensen worden ook bedreigd door de effecten van klimaatverandering”, stelt de WUR.
Het vrijgeven van de licenties gebeurt op initiatief van John van der Oost van de WUR, expert in en grondlegger van CRISPR-Cas. „Het is een buitengewone flexibele technologie waarmee nieuwe en duurzame methodes kunnen worden ontwikkeld om de groeiende wereldbevolking te voeden. We zijn blij dat we onze kennis kunnen delen voor dit doel, en we hopen dat meer patenthouders ons voorbeeld zullen volgen.”