Verdonk in de slag met schrijnende gevallen
Minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie heeft nog geen idee wat de gevolgen zijn van een uitspraak van de Raad van State over schrijnende gevallen onder asielzoekers of uitgeprocedeerden. Zij laat de uitspraak bestuderen die de hoogste bestuursrechter in het Vreemdelingenrecht vrijdag deed en zal de Tweede Kamer daarover een notitie doen toekomen.
Dat zei Verdonk dinsdag in de Kamer waar de oppositie om opheldering vroeg over de consequenties. De Raad van State vindt dat een brief van een (uitgeprocedeerde) asielzoeker om wegens schrijnende persoonlijke omstandigheden in Nederland te mogen blijven, een officiële asielaanvraag is. Als de minister die afwijst, is daartegen weer beroep mogelijk.
GroenLinks–Kamerlid Vos wilde van Verdonk weten wat zij gaat doen met de bijna 10.000 brieven die de afgelopen anderhalf jaar bij Justitie binnenkwamen. Het gaat om mensen die vinden dat zij in een schrijnende situatie zitten. Verdonk heeft een paar honderd mensen inderdaad een verblijfsstatus toegekend. Dat mag zij zelf beslissen op basis van haar zogeheten discretionaire bevoegdheid. Veel briefschrijvers heeft zij echter afgewezen.
GroenLinks, PvdA en de SP vinden op zijn minst dat Verdonk de brieven opnieuw moet bekijken en afwijzingen moet motiveren. Het liefst willen zij dat de minister alsnog een soort regeling maakt voor deze groep asielzoekers. De linkse partijen wilden altijd al een ruimere pardonregeling maar die haalde dit voorjaar geen Kamermeerderheid.
Verdonk wilde dinsdag niets anders toezeggen dan dat zij de kwestie bestudeert. Daarin zal zij ook meenemen wat de gevolgen kunnen zijn voor uitvoeringsorganisaties zoals de Immigratie– en Naturalisatiedienst IND. Zij wees erop dat het nooit de bedoeling van de wetgever is geweest om een discretionaire bevoegdheid te kunnen aanvechten. Zij zal ook kijken wat voor gevolgen de uitspraak kan hebben voor de discretionaire bevoegdheid van andere ministers bij bepaalde wetgeving.