Grote verschillen in milieuvervuiling stroomleveranciers
De 27 leveranciers van groene en grijze stroom in Nederland verschillen niet alleen in prijs, ook de milieuvervuiling van de ingekochte stroom verschilt per leverancier. Zo hebben sommige aanbieders twee maal zoveel kernstroom (stroom van kerncentrales) in hun elektriciteit dan andere leveranciers en verschilt de bijdrage aan het broeikaseffect tot wel 20 procent.
Dat blijkt uit een onderzoek door het bureau CE in opdracht van de twaalf milieufederaties en de stichting Natuur en Milieu. De resultaten zijn dinsdag gepresenteerd bij de Milieufederatie Drenthe in Assen en zijn te vinden op energiebond.nl, de energiewebsite van de Consumentenbond.
Op de website staat een lijst met leveranciers, waarbij een indeling naar prijs en naar milieubelasting kan worden gemaakt. Daaruit blijkt dat de milieuvriendelijkste leverancier (Echte Energie) ook meteen de duurste is. Overigens is de goedkoopste (Caplare) niet de meest milieubelastende.
De milieuranglijst wordt aangevoerd door de leveranciers van groene stroom, die gebruik maken van onder meer de milieuvriendelijke zonne– en windenergie. Daaronder staan de grijze, reguliere, stroom aanbieders, waarvan Westland Energie de meest milieuvriendelijke is. Het bedrijf heeft dat vooral te danken aan de relatief grote inzet van warmtekrachtkoppeling.
Volgens woordvoerder C. Teule van de dertien milieuorganisaties is de grootste winst van het onderzoek de afgedwongen openheid: „Bij groene stroom was het altijd al duidelijk waar het vandaan komt, maar de afkomst grijze stroom was tot nu toe omgeven door geheimzinnigheid. We hopen met deze lijst te bereiken dat energiebedrijven door de markt gestimuleerd worden de stroom zo milieuvriendelijk mogelijk in te kopen."
Drie van de twaalf grijze stroom leveranciers hebben overigens niet meegewerkt aan het onderzoek en zijn daarom niet in de ranglijst opgenomen: Delta (Zeeland), Intergas (Zuid–Holland) en Rendo (Drenthe). Ook zijn van een aantal groene stroom leveranciers nog niet alle gegevens bekend, maar dat wordt volgens Teule binnenkort rechtgetrokken.
De onderzoekers hebben gekeken of de stroom afkomstig is van gas–, kern– of kolencentrales, windmolens, zonne–energie of een combinatie daarvan. Verder is de CO2–uitstoot berekend.
Lastig is daarbij wel dat kernenergie een lagere CO2–uitstoot heeft. De milieuorganisaties laten het aan de consumenten zelf over wat zwaarder weegt: het voorkomen van kernafval of het tegengaan van het broeikaseffect.
Vanaf volgend jaar vermelden de energiebedrijven overigens zelf op de eindafrekening waar de stroom vandaan komt en vanaf 2007 geldt een Europese etiketteringsrichtlijn.