Jaaropening Fruytier: Als je het dorre overhoudt, houdt dat je klein en afhankelijk
„Een leven dicht bij de Heere is een goed en rijk leven. Ook als het heel anders gaat dan je dacht of wilde”, zei ds. R. A. M. Visser, predikant van de gereformeerde gemeente van Apeldoorn, maandag tijdens de jaaropening van de Jacobus Fruytier scholengemeenschap.
Ds. Visser sprak in de aula van de vestiging in Apeldoorn over het thema ”Kiezen”. Hij schetste naar aanleiding van Genesis 13 het belang van een goede keuze. Abraham en Lot waren in Egypte geweest, want in het land Kanaän was honger. Abraham koos zelf voor Egypte. Ds. Visser: „Let op: er is iets uit het leven van Abraham verdwenen. Bij het vertrek naar Egypte vraagt Abraham niets aan de Heere. En dat heeft hij geweten ook.”
Abraham en Lot keren terug. Ze verspreiden zich over het land. Lot kiest voor de vruchtbare vlakte. Voor Abraham blijft het onaantrekkelijke gebied over. „Als je het dorre overhoudt, houdt dat je klein en afhankelijk. Dat is geen slapheid. Je doet wat je hand vindt om te doen. Je komt je afspraken na en je levert je spullen op tijd in. Als het goed is, voel je in je hart dat je van de zegen van de Heere afhankelijk bent. Zo’n leven, dicht bij de Heere, is een goed en rijk leven. Ook als het anders gaat dan je wilt.”
Lot koos voor zichzelf, voor wat hij diep vanbinnen wilde, ook al was hij een kind van God. Hij koos hier zonder God. Ds. Visser: „Jongelui, hoe kies je? Wat vind je het belangrijkst? Bid je weleens: Heere, wat wilt U dat ik doen zal?”
Lot kiest de makkelijke weg. Abraham krijgt de moeilijke bergweg. „Maar wel met de Heere erbij. Dan kan het”, zo hield de predikant de jongeren voor.
J. Otte, lid van het college van bestuur, stond stil bij het jaarthema ”Veiligheid”. „Veiligheid is een bijzonder thema, zeker dit jaar. Het staat ook op gespannen voet met onze vrijheid.”
Otte lichtte het onderwerp toe met een voorbeeld van een herberg op een hoge bergtop. „Er is warmte, geborgenheid, je kunt er op adem komen om daarna je reis te vervolgen. De school is zo’n christelijke herberg. We zorgen er extra voor de kwetsbaren.” Otte bevroeg de jongeren naar hun bijdrage op school. „Ga je de verbinding aan met de anderen op school? Sluit niemand uit. Verschillen zijn geen probleem, maar juist een kans en uitdaging.”
Een goede herberg heeft een goede gastheer, stelde Otte. „Wie hebben wij nodig als goede gastheer? Het is niet je mentor of teamleider. Echte veiligheid in je leven en in onze school is er als Jezus de grote Gastheer is geworden in onze herberg en in mijn en jouw leven. We zijn op doortocht. Maar Hij nodigt ons om niet alleen Zijn gast te zijn, maar ook om uit genade Zijn kind te zijn.”
Door maatregelen rond het coronavirus werd de jaaropening met een klein aantal aanwezigen gehouden. Ruim 1400 belangstellenden keken mee via de livestream.