Buitenland

Amerikaanse terugtrekking uit Afghanistan afgerond

De Amerikaanse troepen hebben hun terugtrekking uit Afghanistan een dag eerder dan aangekondigd voltooid, maakte het ministerie van Defensie maandag bekend. De evacuaties van buitenlanders en Afghanen vanaf het vliegveld van Kabul is stopgezet.

Webredactie
30 August 2021 22:46Gewijzigd op 31 August 2021 06:32
beeld AFP, Taylor Crul
beeld AFP, Taylor Crul

Topgeneraal Kenneth McKenzie zei dat de laatste Amerikaanse vlucht eerder op de dag is vertrokken. Er was geen overdracht, maar de Amerikanen hebben de „behulpzame” Taliban verteld wanneer ze zouden vertrekken. Hij erkende tegenover de pers dat het niet is gelukt alle Amerikanen het land uit te krijgen, omdat zij het vliegveld niet konden bereiken.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zijn de Verenigde Staten in Afghanistan nu „aan een nieuw hoofdstuk” begonnen.

„De militaire missie is voorbij. Een nieuwe diplomatieke missie is begonnen”, zei Blinken. Hij sloot samenwerking met een door de Taliban geleide regering in Kabul daarbij niet uit. „Als we kunnen werken met een nieuwe Afghaanse regering op een manier die ons nationaal belang veiligstelt, dan doen we dat.”

Volgens de Taliban heeft Afghanistan zijn onafhankelijkheid herwonnen nu de laatste Amerikaanse militairen het land hebben verlaten.

Een journalist van The New York Times die in Kabul is, schreef op Twitter dat hij vreugdeschoten hoort. Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid bevestigde op Twitter dat strijders in de lucht schieten. De Taliban zouden volgens hem proberen dat onder controle te krijgen. Ook Mujahid zei dat zijn land nu „volledig onafhankelijk” is.

Anas Haqqani, een hoge Talibancommandant, tweette: „We schrijven opnieuw geschiedenis, de 20-jarige bezetting van Afghanistan door de VS en de NAVO eindigt vanavond.”

Voertuigen

Bij het vertrek lieten de Amerikanen tientallen vliegtuigen en voertuigen achter op de luchthaven van Kabul. Ook afweergeschut dat maandag nog gebruikt werd om een raketaanval van terreurbeweging Islamitische Staat af te slaan is achtergebleven, zei generaal McKenzie.

Volgens McKenzie gaat het om 73 vliegtuigen en helikopters, 27 Humvees en ongeveer 70 gepantserde gevechtsvoertuigen, met een kostprijs tot een miljoen dollar. Hij benadrukte dat al het materieel „gedemilitariseerd” is, ofwel onklaar gemaakt. „Ze zullen nooit meer door iemand worden gebruikt”, aldus de generaal.

Vertrek

Met het vertrek van de Amerikanen komt een einde aan 20 jaar westerse militaire aanwezigheid in het land waar de fundamentalistische Taliban de macht ruim twee weken geleden overnamen. Sindsdien hebben de VS en hun bondgenoten meer dan 120.000 mensen geëvacueerd vanuit Kabul, maar er blijven nog mensen achter in het land. Volgens McKenzie waren er bij de aftocht geen evacués meer op het vliegveld. Op Hamid Karzai International Airport is nu geen luchtvaartautoriteit meer en er is geen controle meer over het Afghaanse luchtruim, aldus de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA.

Het Amerikaanse leger viel Afghanistan in 2001 binnen vanwege de aanslagen van al-Qaeda op 11 september in de Verenigde Staten. Dat gebeurde nadat de Taliban, de toenmalige machthebbers van Afghanistan, weigerden de leider van de terreurgroep uit te leveren. De Taliban werden verdreven en NAVO-landen inclusief Nederland stuurden troepen naar Afghanistan nadat de VS een beroep op hen hadden gedaan.

In de jaren daarop werd een nieuwe regering geïnstalleerd en bleven de buitenlandse troepen om de veiligheid te waarborgen en te helpen bij de wederopbouw. De Taliban waren verslagen, maar niet verdwenen. Zij voerden aanslagen uit en probeerden gebieden te heroveren en lokale machthebbers voor te bereiden op een machtswisseling.

Na jarenlange onderhandelingen sloten de Taliban en de VS in 2020 een akkoord over het vertrek van de VS en de NAVO. De Amerikaanse president Joe Biden kondigde in april dit jaar aan zich te houden aan de afspraken van zijn voorganger Donald Trump, maar verplaatste de deadline. De Taliban maakten vervolgens een snelle opmars en kwamen halverwege augustus met de verovering van Kabul weer aan de macht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer