Pence: Biden pleegde woordbreuk jegens de taliban
Voormalig vicepresident Mike Pence van Amerika is heel stellig: president Biden heeft jegens de taliban woordbreuk gepleegd en zodoende Amerika een afgang bezorgd die alleen valt te vergelijken met de gijzeling van het ambassadepersoneel in Iran in 1979-1981.
Biden heeft met zijn terugtrekking van de Amerikaanse troepen de Verenigde Staten op het wereldtoneel in verlegenheid gebracht, schrijft Pence in een opiniebijdrage in de Wall Street Journal. „Bondgenoten gaan twijfelen aan onze betrouwbaarheid en vijanden worden aangespoord om onze vastberadenheid te testen.”
Volgens Pence hebben de taliban hun kans gegrepen toen Biden dit voorjaar aankondigde dat de Verenigde Staten vier maanden langer in Afghanistan zouden blijven dan in februari 2020 met hen was afgesproken. De regering-Trump had toegezegd dat de Amerikanen op 1 mei 2021 uit Afghanistan zouden zijn vertrokken, mits de taliban zich aan de afspraken hielden.
Bij die overeenkomst verplichtten de taliban zich om een einde te maken aan alle aanvallen op Amerikaans militair personeel en om terroristen niet langer een veilige schuilplaats te bieden. Bovendien beloofden de taliban om met Afghaanse leiders te onderhandelen over de vorming van een nieuwe regering. Zolang aan deze voorwaarden werd voldaan, zouden de Verenigde Staten een geleidelijke en ordelijke terugtrekking van de strijdkrachten uitvoeren. De overeenkomst werd unaniem goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.
Afstraffing
Volgens Pence beseften de taliban onder de regering-Trump dat ze zich aan deze afspraken moesten houden, omdat de Amerikanen ze anders een stevige militaire afstraffing zouden geven. „De overeenkomst bracht Afghanistan de nodige stabiliteit, een stabiliteit die het land al tientallen jaren niet had gekend. In de afgelopen 18 maanden heeft Amerika niemand bij gevechten verloren.”
De grote fout van Biden is volgens Pence geweest dat hij zonder duidelijke argumenten besloot langer in Afghanistan te blijven dan was afgesproken. Dat beschouwden de taliban als woordbreuk. Daarom probeerden ze niet meer tot een vergelijk te komen met de Afghaanse regering. „Toen Biden de deal brak, lanceerden de taliban een groot offensief tegen de Afghaanse regering en bezetten ze Kabul. Ze wisten dat er geen geloofwaardige dreiging uitging van de huidige president.”
Kritisch
De voormalige vicepresident is niet de enige die zich tegen Biden keert. Zowel Republikeinen als Democraten kraken kritische noten. Wat veel Amerikanen vooral steekt, is dat ze bij de evacuatie uit Afghanistan afhankelijk zijn van de welwillendheid van de taliban. „Onze mensen zijn voor een veilig vertrek aan de genade van de taliban overgeleverd”, zei de Republikeinse senator Mitch McConnell woensdag. „Als men zich gehouden had aan de afspraken van de vorige regering, zou dat niet zo zijn geweest.”
De Republikeinse senator Rick Scott stelde hardop de vraag of het 25e amendement van de grondwet niet gebruikt moet worden. Dat bepaalt dat het Amerikaanse Congres de president kan afzetten als hij fysiek of mentaal niet langer in staat is het land te besturen.
Vanuit zijn eigen partij krijgt Biden ook nauwelijks steun. Commentatoren in de media wijzen er ook op dat bij de rede die Biden deze week hield vicepresident Kamala Harris ontbrak. Tot nu toe stond ze bij alle andere belangrijke toespraken letterlijk achter de president.