Haaglanden gebruikte te veel geweld bij aanhouding
Het politiekorps Haaglanden heeft in april 1998 te veel geweld gebruikt bij de aanhouding van een inwoonster van Zoetermeer. Daarbij heeft het korps de klacht die het slachtoffer later heeft ingediend, niet op een correcte manier afgehandeld. Dat blijkt uit een uitspraak die de Nationale Ombudsman woensdag heeft bekendgemaakt.
Het incident had plaats op 9 april 1998. De Zoetermeerse liep op die dag in de vooravond over een weg waar voetgangers niet zijn toegestaan. Een surveillerende agent sommeerde haar meerdere keren om weg te gaan. Toen ze bleef weigeren sloeg de politie haar uiteindelijk in de boeien en bracht haar over naar het politiebureau.
De vrouw was ziek en zou volgens de politie hebben gedreigd dat ze van het viaduct zou springen, als de agenten zouden proberen haar in de boeien te slaan. Daarop besloten de agenten haar toch te boeien en naar het bureau over te brengen.
De vrouw ontkent dat ze zou hebben gedreigd zichzelf van het leven te beroven. De Nationale Ombudsman vindt dat de agenten overdreven hebben gereageerd. Het dreigement was volgens hem niet serieus. Daarbij waren er genoeg agenten aanwezig om te voorkomen dat de vrouw van het viaduct zou springen.
De Ombudsman erkent dat de politie onder bepaalde voorwaarden het recht heeft om mensen te boeien, maar schrijft ook dat daar in het Zoetermeerse geval geen aanleiding voor was. Ook benadrukt de Ombudsman dat de politie alleen proportioneel geweld mag gebruiken tegen verdachten. De vrouw in Zoetermeer kreeg een knietje in haar buikstreek van een agent. Ook kreeg ze een knie in haar nek om te voorkomen dat ze weer op zou staan. De Ombudsman vindt dat de politie daarmee over de schreef is gegaan. Daarbij heeft de politie het tijdstip waarop de arts op het bureau arriveerde niet geregistreerd, terwijl ze dit wel had moeten doen.
De vrouw kreeg nul op het rekest toen ze een klacht indiende bij het korps. De Ombudsman vindt dat de burgemeester van Zoetermeer onzorgvuldig is geweest bij de afhandeling van de klacht. De behandeling duurde te lang en het oordeel was onvoldoende gemotiveerd.
Een woordvoerder van het politiekorps zegt dat de betrokkenen naar aanleiding van de uitspraak van de Nationale Ombudsman inmiddels zijn aangesproken op hun gedrag. De agent die de vrouw een knietje in de buikstreek gaf, is niet geschorst. „Daarvoor was geen aanleiding. Hij wist niet dat deze mevrouw onder medische behandeling stond. Hij heeft ook niet te kwader trouw gehandeld”, aldus de zegsman.