Binnenland

Airborne-herdenking Ede gaat door met aangepast programma

De Airborne-luchtlandingen en -herdenking in september in Ede gaan dit jaar in aangepaste vorm door. Wegens de coronapandemie is er een versoberd programma. Op zaterdag 18 september mag beperkt publiek aanwezig zijn op en om de Ginkelse Heide. De gemeente Ede gaat uit van maximaal 15.000 bezoekers verspreid over de dag.

Van onze correspondent
18 August 2021 13:05
beeld ANP, Piroschka van de Wouw
beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Bezoekers moeten een gratis toegangskaart aanschaffen. Het gebied van de luchtlandingen en de herdenking is dit jaar alleen op de fiets of te voet bereikbaar, met uitzondering voor mindervaliden.

Uit extern onderzoek is volgens de gemeente Ede gebleken dat er met deze beperkingen en een aantal aanvullende coronamaatregelen volop ruimte is om de herdenking op verantwoorde wijze te organiseren. In 2019 bezochten 100.000 toeschouwers de herdenking en luchtlandingen. Vorig jaar was er wegens corona helemaal geen publiek aanwezig en waren de luchtlandingen geschrapt.

De elfde luchtmobiele brigade van de Koninklijke Landmacht ondersteunt de Airborne-herdenking met een parachutistendropping boven de heide. De para’s behoren tot een groep van zo’n 750 militairen uit twaalf landen die van 6 tot en met 17 september deelnemen aan de internationale parachutistenoefening Falcon Leap met NAVO-bondgenoten. Militairen en materieel worden in de oefenperiode gedropt op diverse plekken in Gelderland en Noord-Nederland.

Burgemeester René Verhulst van Ede is blij dat de luchtlandingen en de Airborne-herdenking door kunnen gaan. “De geschiedenis van de Airborne-luchtlandingen horen bij ons, bij Ede. Het belang om te herdenken is groot. We moeten de geschiedenis van de jonge para’s die een sprong waagden in het onbekende blijven vertellen.”

Met de luchtlandingen en de herdenking bij het Airborne-monument op de Ginkelse Heide wordt jaarlijks herdacht dat daar op 18 september 1944 circa 2000 Britse parachutisten landden voor de operatie Market Garden, ook bekend als de Slag om Arnhem.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer