Hulporganisaties: Nederland komt laat in actie in Afghanistan
VluchtelingenWerk Nederland vindt dat het kabinet veel te laat in actie komt om mensen in Afghanistan te helpen. „Wij vragen hier al maanden aandacht voor, maar de urgentie leek maar niet door te dringen tot het kabinet”, aldus een woordvoerder. „Nederland heeft het tot nu toe erg laten lopen”, zegt ook Paul van de Berg, politiek adviseur bij hulporganisatie Cordaid.
Wel is Cordaid blij dat de politiek „eindelijk” iets onderneemt. Demissionair minister-president Mark Rutte zei maandag dat Nederland er alles aan doet om ambassadepersoneel, tolken en „anderen die onze bescherming verdienen” weg te krijgen uit Afghanistan.
Dat moet nu wel snel leiden tot de evacuatie van mensen, aldus Van de Berg. „Er zitten nog geen mensen in een vliegtuig, pas dan zijn we echt tevreden. Er is geen tijd te verliezen.” VluchtelingenWerk Nederland vindt dat het kabinet veel eerder had moeten ingrijpen. „Nu moeten in allerijl aanvragen worden beoordeeld, terwijl dit maanden geleden al gedaan had kunnen worden”, aldus de woordvoerder. Voor een deel van de mensen zal het te laat zijn, vreest hij. „En dat zien wij wel echt als iets dat aan de keuzes van het kabinet te wijten is.”
De organisaties hopen dat er behalve tolken ook andere hulpbehoevende Afghanen zoals bewakers en mensenrechtenactivisten worden geëvacueerd. Volgens Van de Berg van Cordaid gaat het om honderden Afghanen. „Zeker als je de families ook nog meerekent, dan gaat het om een factor vier of vijf. We krijgen ontzettend veel verzoeken van mensen die bedreigd worden, dat is niet bij te houden. Mensen willen het land uit omdat ze hun leven niet zeker zijn”, aldus Van de Berg.
Hij wijst erop dat een petitie voor het toelaten in Nederland van alle Afghanen die met ons land hebben samengewerkt, al bijna 8600 keer is ondertekend. De petitie wordt dinsdag aangeboden aan de Tweede Kamer.