Nederlandse hulpverleenster is geëvacueerd uit Afghanistan
De Nederlandse hulpverleenster Isabelle Langerak heeft maandagochtend met een Britse militaire vlucht Afghanistan verlaten. Ze vertrok samen met een andere Nederlandse en enkele Britse collega’s en is momenteel in Dubai. Later vliegt ze door naar het Verenigd Koninkrijk, waarna ze hoopt zo snel mogelijk naar Nederland te kunnen. „Ik ben echt heel blij dat ik op deze vlucht terecht ben gekomen”, zegt ze via de telefoon. „Maar ik heb er ook nog steeds een heel erg dubbel gevoel bij.”
Langerak werkte bijna vijf jaar als projectmanager voor de Britse organisatie Afghanaid. Zondag vertelde ze al dat er „totale chaos” heerste in de hoofdstad Kabul, nadat die door de Taliban was omsingeld. Ze dacht toen nog met een commerciële vlucht het land uit te kunnen komen. Zondagavond is de hulpverleenster naar een goed beveiligd hotel vlakbij het vliegveld overgebracht. „De situatie in de stad was niet meer duidelijk en het voelde beter op een veilige plek dicht bij het vliegveld te zijn.”
Vanuit dit hotel werd ook de Britse evacuatie geregeld. Volgens Langerak was lang onduidelijk hoe het verder zou gaan. „Na een hele tijd opblijven en wachten, van de ene naar de andere plek te zijn gereden, zijn mijn andere Nederlandse collega en ik ook op de Britse evacuatievlucht meegegaan.”
Het is nog niet duidelijk wanneer de hulpverleners doorvliegen naar het VK en naar welk vliegveld te gaan. Langerak zegt blij te zijn dat ze aan de militaire kant van de luchthaven konden vertrekken. „Daar was alles redelijk rustig en onder controle. Aan de andere kant, waar de internationale en binnenlandse vluchten gaan, is het complete chaos. Heel veel mensen willen het land uit en er is weinig controle op het vliegveld. Ik zag op een filmpje van een vriend dat er werd geschoten, er zijn ook doden gevallen.”
Langerak hielp de afgelopen jaren vrouwen economisch zelfstandig te zijn. Ook gaf de organisatie waarvoor ze werkte lessen aan vrouwen én mannen over vrouwenrechten en mensenrechten. Ze zei zondag het hartverscheurend te vinden haar Afghaanse collega’s en vrienden achter te moeten laten. „Met mij komt het allemaal wel goed, maar het is zo’n dubbel gevoel dat ik wel weg kan en zij niet.”