Leers: Beledigen sneller straffen
Het openbaar ministerie moet veel sneller optreden tegen uitingen die voor bepaalde groeperingen in de samenleving onacceptabel zijn. Dat vindt burgemeester G. Leers van Maastricht.
Hij zei dat zondag in zijn woonplaats tijdens een groot debat over ”Maastricht na Theo van Gogh”. Volgens Leers had Nederland al jaren geleden duidelijk moeten maken „dat niet elk vrij woord acceptabel is.”
„Als dat was gebeurd”, voegde hij eraan toe, „had de moslimgemeenschap nu het gevoel gehad er nog bij te horen.” Het OM moet meer doen om de grenzen van de vrijheid van meningsuiting te bewaken, vindt de burgemeester. „Mensen wegzetten als achterlijk en hun god een varken noemen, daarop had een reactie van het OM moeten volgen”, meent hij. „Als dat over mijn geloof gezegd was, had ik dat niet geaccepteerd.”
Leers hekelde de Nederlandse mentaliteit, waarbij „alles moet kunnen” de norm is. Volgens hem heeft „dit land leiderschap nodig om grenzen op te leggen.”
Leiderschap is ook nodig in tijden van terreurdreiging, vindt een negental prominenten, onder wie veel oud-politici. Zaterdag stelden zij tijdens het rechtstreekse televisieprogramma Het Nationale Kabinet een manifest op waarin zij ervoor pleiten de premier in tijden van crisis meer macht te geven. Alle diensten die van belang zijn voor het beheersen van een crisis, moeten dan door de premier worden aangestuurd. Dat geldt ook voor veiligheidsdiensten zoals de AIVD.
In zo’n situatie moet de Tweede Kamer een rol op de achtergrond spelen, vinden de vroegere ministers Winsemius en Dijkstal (beiden VVD), Van der Stoel (PvdA), Terlouw (D66) en De Boer (LPF). Verder maken staatsraad Hoekstra, de vroegere kamervoorzitter Van Nieuwenhoven (PvdA), senator Van Middelkoop (ChristenUnie) en Forum-topman Harchaoui deel uit van de groep.
Burgemeester A. Hertog van Haarlemmermeer vindt dat de overheid bij aanhoudende terreurdreiging meer agenten beschikbaar moet stellen voor de beveiliging van Schiphol. Door de verhoogde dreiging patrouilleren agenten uit Haarlemmermeer momenteel extra rond de luchthaven. Volgens Hertog komt het politiewerk in zijn gemeente daardoor in de knel. De burgemeester zegt dat hiermee dit jaar ongeveer 5000 manuren gemoeid zijn. Die tijd gaat ten koste van zaken zoals toezicht en de bestrijding van criminaliteit en inbraken.
Als de bewaking van de luchthaven volgend jaar doorgaat, verwacht Hertog dat er over het hele jaar 9000 uren verloren gaan voor de gewone politietaken. De burgemeester wil daarom bij minister Remkes van Binnenlandse Zaken aankloppen voor extra politiemensen.
Hertog wordt gesteund door de politiebonden. Ook de CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft zijn noodkreet opgepikt. Het CDA wil de krijgsmacht inzetten om eventuele tekorten bij de politie in Haarlemmermeer aan te vullen. „Ik wil de zaak niet verder opschalen. Maar de mond- en klauwzeercrisis heeft bewezen dat militairen die politietaken heel goed kunnen waarnemen”, aldus kamerlid Van Haersma Buma.