Producten uit de schappen om bestrijdingsmiddel
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt voor een te hoog gehalte aan ethyleenoxide in een aantal producten. Donderdag zijn er vier uit de schappen gehaald. Ethyleenoxide is een bestrijdingsmiddel. In België zijn volgens voedselagentschap FAVV de laatste weken zo’n vijftig producten om die reden teruggeroepen, onder meer sauzen, smeerkaas en ijsjes.
In Nederland haalt supermarktketen Lidl Vemondo Vegan Mondarella uit de filialen. In het johannesbroodpitmeel, een van de ingrediënten, is een te hoog gehalte ethyleenoxide vastgesteld. Het gaat Mondarella met als uiterste houdbaarheidsdata 25, 26 en 27 augustus 2021.
Twee producten van Isola Bio worden eveneens teruggeroepen. Ook hier is in de grondstoffen een te hoog gehalte van het bestrijdingsmiddel ontdekt, maar in de uiteindelijke producten niet. Uit voorzorg worden ze toch uit de verkoop gehaald. Het gaat om de 1 literverpakkingen van Isola Bio Coconut 0% Sugars met 23 november 2021 en 9 december 2021 als houdbaarheidsdata en om Isola Bio Easy on taste met als houdbaarheidsdatum 30 oktober 2021. Beide Isola Bio zijn te koop in winkels met biologische producten.
Eerder op donderdag riep fabrikant John West uit voorzorg een partij haring in saus terug, eveneens vanwege een te hoog gehalte ethyleenoxide. Het gaat om John West Haringfilets in kruidige tomatensaus van 170 gram met als houdbaarheidsdatum 16 maart 2024, die worden verkocht in de supermarkten Jumbo, Plus en Hoogvliet.
Ethyleenoxide is een stof die wordt gebruikt in desinfecteer- en schoonmaakmiddelen en die in de Europese Unie officieel niet of zo weinig mogelijk in voedingsmiddelen mag voorkomen. Oktober vorig jaar werden honderden producten met vervuild sesamzaad om die reden uit de schappen gehaald. In februari van dit jaar werd een biologische pompoensoep teruggeroepen, in maart een currymix en eind vorige maand onder meer crackers met sesam en rozemarijn, Heks’nkaas en yoghurtdressing. Begin deze maand ging het onder meer om tabletten die dienen als voedingssupplement.
De stof komt voor in het bindmiddel johannesbroodpitmeel. Omdat langdurige consumptie dus ongewenst is, geldt er binnen de EU nu een strenge wettelijke limiet. Wie het binnenkrijgt loopt geen acuut gezondheidsrisico, maar bij consumptie op regelmatige basis in grotere hoeveelheden en gedurende langere tijd is volgens de NVWA een gezondheidsrisico niet uit te sluiten.