Buitenland

Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen blijven actief in Afghanistan

Het internationale Rode Kruis en Artsen zonder Grenzen zetten hun werk in Afghanistan voort en halen geen medewerkers terug. Dat blijkt uit een rondgang langs verschillende hulporganisaties die in het land actief zijn. De extremistische Taliban rukken in rap tempo op en hebben al tien van de 34 hoofdsteden van provincies ingenomen.

ANP
12 August 2021 15:37

„Wij blijven actief in alle provincies”, zegt een woordvoerster van het Rode Kruis. „De hulp wordt zelfs opgevoerd.” Namens het internationale Rode Kruis zijn zo’n 1800 medewerkers actief in Afghanistan, van wie voor zover bekend geen Nederlandse. „Afghanistan kampt momenteel met extreme droogte, bovenop de voortdurende coronacrisis. Ook zien we steeds meer mensen met wapengerelateerde verwondingen. Er is juist meer hulp nodig.”

Ook Artsen zonder Grenzen zegt dat het aantal oorlogsverwondingen toeneemt. „We zien veel schotwonden”, aldus een woordvoerster. „En door het geweld op straat durven veel patiënten niet naar het ziekenhuis te komen.”

Het Rode Kruis noemt het de taak van de organisatie om zieken en gewonden te verzorgen in conflictgebieden. Wel wordt de situatie nauwlettend in de gaten gehouden en staat de organisatie „op scherp”. „Dat zijn we altijd in conflictgebieden.” Ook Artsen zonder Grenzen blijft „zolang de veiligheidssituatie het toelaat”. De organisatie telt zo’n 2000 nationale en internationale medewerkers in Afghanistan. Of daar Nederlanders tussen zitten, zegt de organisatie niet.

Unicef hoopt te kunnen blijven, om de hulp te bieden die volgens de organisatie zo hard nodig is. „Unicef heeft een belangrijke rol bij de toegang tot basisvoorzieningen, we hopen dat ook te blijven houden.” Of er medewerkers teruggehaald gaan worden, weet de woordvoerster niet. „Wij hebben noodplannen opgesteld voor verschillende scenario’s. De tijd zal uitwijzen welke plannen in werking zullen worden gezet.” In verband met de veiligheid wil de woordvoerster niet zeggen of er Nederlanders in het gebied zijn.

Het merendeel van de medewerkers van Save the Children in Afghanistan is Afghaans, zegt een woordvoerster. Niemand is Nederlands. De organisatie wil zo lang mogelijk actief blijven in Afghanistan. „Maar we hebben dinsdag een videoverbinding gehad met de directeur van de organisatie in Afghanistan, die zei dat het wel veilig moet zijn voor medewerkers.” Eerder heeft een aantal medewerkers de stad Kunduz moeten ontvluchten, zegt ze. Ook deze stad is door de Taliban ingenomen.

De opmars van de Taliban valt samen met het vertrek van de internationale troepenmacht de afgelopen maanden. De vrees is dat ook de Afghaanse hoofdstad Kabul binnen enkele weken kan vallen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer