Apeldoornse arts naar tuchtrechter
Een huisarts uit Apeldoorn eist van het regionaal tuchtcollege in Zwolle dat hij opnieuw aan de slag mag in de huisartsengroep. Bij zijn pogingen om daar weer aan het werk te gaan zou hij door zijn collega’s worden gedwarsboomd.
Zij willen hem er niet meer bij hebben, nadat er al jaren onenigheid is geweest. De dokter heeft de voorzitter van het samenwerkingsverband nu voor de tuchtrechter gedaagd, in de hoop dat die de artsen op de vingers tikt. De klacht diende zaterdag voor het regionaal tuchtcollege in Zwolle.
De huisarts (56 jaar) heeft vorig jaar augustus zijn praktijk neergelegd omdat hij ziek was en vreesde voor langdurige afwezigheid, gezien de spanningen tussen hem en zijn collega’s. Hij was bijvoorbeeld erg verontwaardigd toen hij hoorde dat zijn patiënten tijdens zijn vakantie bij waarnemers direct moesten betalen voor een consult. Zijn praktijk wordt momenteel gerund door een stichting van de Districts Huisartsen Vereniging.
De man is nog steeds arbeidsongeschikt, maar wil toch weer een praktijk beginnen. „De eerste stap is dan aansluiting zoeken bij de hagro (huisartsengroep; red.). Niet alleen voor de waarneming, maar ook voor ander overleg. Ze willen me echter niet en gebruiken uitstoten uit de hagro als dwangmiddel om mijn plannen te blokkeren. Dat is niet in het belang van de volksgezondheid.”
De huisarts heeft zelf lang geweigerd om deel te nemen aan de hagro, omdat hij het oneens was met allerlei beperkingen die hem dan werden opgelegd. Omdat daarmee de waarneming buiten zijn praktijkuren ook niet geregeld was, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg in 2001 een klacht ingediend. Dat heeft geleid tot een compromis met de Apeldoornse collega’s. Zij hebben hem toen wel opgenomen in de waarneemregeling.
Een jaar geleden kwam ook daar onenigheid, omdat de huisarts vond dat hij onevenredig veel diensten moest draaien. „Maar ik heb mijn patiënten nooit in de kou laten staan, ik heb altijd zelf voor waarnemers gezorgd”, aldus de arts. Hoeveel papierwerk en geregel dat soms ook kostte. „Ik was soms twee avonden bezig om een avond vrij te kunnen zijn.”
Intussen is het wantrouwen over en weer zo gegroeid dat de hagro hem er niet meer bij wil hebben, werd uit de woorden van de voorzitter duidelijk. Het gaat beslist niet om de geneeskundige kwaliteiten van de arts, maar om de organisatorische en communicatieve problemen die er met hem zijn, zei hij.
Het tuchtcollege doet op 13 januari uitspraak.